Масло фъстъчено студено пресовано (фъстъчено олио) Агроселпром - 350 мл

EXTRA VIRGIN

Нерафинирано и недезодорирано.

Произведено по механичен способ, чрез метод на първо студено пресоване.

Това великолепно и високо хранително масло е изготвено по най-нова витаминосъхраняваща технология от фъстъчени ядки.

Отличено на конкурс през 2011 г. за качествена продукция на „100 най-добри продукта“ на Украйна.

При производството на фъстъченото масло по метода на студеното пресоване не се прилага обработка на същото с основи и метод на екстракция, не се използва хексанова фракция, не се използват никакви химически добавки и оцветители. Неговите молекули се съхраняват „живи“ и естествени. Приготвеното по този способ масло притежава възможно най-ценните хранителни и лечебни свойства, в него се съхраняват всички необходими и полезни елементи и витамини, които много добре се усвояват от организма.

Приготвената с нерафинирани растителни масла храна, освен превъзходния вкус, също така е много полезна, тъй като не причинява затлъстявания. Такава храна помага за намаляване на излишното тегло. При направата на избор за нерафинирани растителни масла ние очистваме своя организъм, подобряваме състоянието на вътрешните органи, изглеждаме и се чувстваме значително по-добре.

Нерафинираните растителни масла, при тяхната ежедневна употреба, не само лекуват но и предотвратяват появата на много заболявания, причинени от нездравословната градска екология: склероза, затлъстяване, гастрит, импотенция и т.н. Затова вместо да приемаме скъпи лекарствени препарати с химически произход, които се продават в аптеките, или да използваме широко рекламираните, но неизвестно от какво приготвени биологически-активни добавки, по-добре да преминем на натурални нерафинирани растителни масла, произведени по метода на студеното пресоване, които носят в себе си лечебната сила на растенията.

Неслучайно най-популярното средство в народната медицина се явяват именно нерафинираните масла. А народната медицина, отличавайки се от официалната, затова е и добра, защото използва в своя арсенал изключително природни средства, които нямат противопоказания и странични ефекти.

Всички нерафинирани растителни масла, произведени по метода на студеното пресоване, притежават най-високи хранителни лечебни свойства, за разлика от рафинираните масла, които са получени по метода на екстракцията. При получаването на масло по метода на студеното пресоване се съхраняват максимум витамините, минералите и биологически-активните вещества, които определят разнообразните и уникални свойства на тези масла. За съжаление, в сегашно време основно се използват други способи за получаване на хранителни растителни масла – по метода на екстракцията. При този способ маслата имат много лошо качество, но при метода на екстракцията се получава по-голямо количество, за разлика от метода на студеното пресоване, и във връзка с това себестойността на екстракционното рафинирано масло всякога е по-ниска от нерафинираното. Поради това, за голямо съжаление, на рафтовете на супермаркетите много трудно се намират истински нерафинирани растителни масла получено по метода на студеното пресоване. В повечето случаи, това което виждаме на рафтовете са евтини екстракционни рафинирани растителни масла.

Фъстъченото масло широко се използва в азиатската кухня и в кухнята на САЩ за печене, пържене, овкусяване на салати, за приготвяне на сосове и всевъзможни различни видове студени храни. Особено подобрява вкуса на тестените изделия.

Притежава приятен вкус и мирис, много добре съхранява своите свойства при висока температура.

Зеленчуковите салати, приготвени с фъстъчено масло, не само са полезни, но и намаляват разходите повече от 2 пъти. При пържене във фритюрник се икономисва почти 4 пъти разхода на масло.

 

При по-дълго съхранение е допустима минимална естествена утайка.

 

 

Състав и полезни свойства на фъстъченото масло.

Известно е, че фъстъченото масло е изобретено в 1890 г. от диетолог, който дълго време се опитвал да намери равноценна храна, с която да се замени месото, яйцата и кашкавала. Към този момент, в САЩ и в европейските страни, фъстъченото масло е един от основните диетични продукти.

Фъстъченото масло е особено хранителен продукт. То засилва чувството за ситост, влиза в състава на основни диети за понижаване на теглото и особено е популярно в средите на фотомоделите, а също така за хора, които искат максимално да намалят употребата на месо в ежедневното си хранене.

 

Фъстъченото масло широко се използва в медицината:

 • За лечение на гнойни и трудно заздравяващи рани – то няма равно;
 • Повишава потенцията и либидото;
 • Стимулира мускулната активност;
 • Подобрява паметта, вниманието и слуха;
 • Понижава нивото на холестерина в кръвта;
 • Повишава лечебното действие при заболявания на сърдечно-съдовата система и при нарушение на кръвотворните функции;
 • Полезно е при исхемична болестна сърцето;
 • При умора и безсъница бързо възстановява силите и съня;
 • Нормализира работата на бъбреците и на жлъчката, то е едно от най-добрите жлъчегонни средства;
 • Възпрепятства образуването на тромби;
 • Има успокояващо действие на нервната система;
 • Фъстъченото масло е силен антиоксидант;
 • Ефективно е при лечение на хеморагична диатеза при децата, при което се понижава съсирването на кръвта;
 • Прекрасно подхранва кожата, не оставя усещането за мазна кожа. Създава добро настроение със своя аромат и цвят. Използва се като основа за масажи;
 • Явява се основа при диета за намаляване на телесното тегло;
 • Препоръчва се на хора, които страдат от излишно тегло, при стомашно-чревни проблеми, болести на черния дроб и бъбреците;
 • Богато е на витамини от групата А, D, E, B1, B2, PP, фолиева киселина, микроелементи (желязо, кобалт, цинк, калий, магнезий, калций, йод, фосфор и др.);
 • Съдържа следните мазнини: ОМЕГА-3 (по-малко от 1%), ОМЕГА-6 (15%-30%), ОМЕГА-9 (50%-60%), наситени мастни киселини – палмитова, стеаринова, арахинова, лигноцеринова (около 20%).

 

 

Фъстъченото масло в борба с болестите.

Фъстъченото масло се използва в народната и в националната медицина, в качеството му на профилактично средство и в комплексното лечение на заболявания на кръвта, черния дроб, жлъчния мехур, жлъчепроводящите пътища, сърдечно-съдовата и нервната системи.

Фъстъченото масло благотворно действа на лигавицата на стомаха и червата, предотвратява и взема участие в лечението на възпалителни и ерозивно-язвени процеси. Затова фъстъченото масло трябва да бъде включено в диетата на болния от гастрит, гастродуоденит, гастроентероколит, ентероколит, колит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника, а също така и за профилактика на тези заболявания.

Фъстъченото масло действа благотворно и на черния дроб. То стимулира процесите на работата на жлъчката, предотвратява натрупването на мастни отлагания в черния дроб, притежава хепатопротекторни свойства (защитава клетките на черния дроб). Фъстъченото масло може да предотврати възпалителните процеси в черния дроб, жлъчния мехур и жлъчепроводящите пътища. Следователно, фъстъченото масло трябва да бъде включено в диетата за профилактика и комплексно лечение на жлъчно-каменната болест, мастната инфилтрация на черния дроб, при хепатит, цироза и жлъчна дискинезия.

Препоръчва се използването на фъстъчено масло при захарен диабет (а също и за профилактика на това заболяване), тъй като то понижава нивото на захарта в кръвта. Цинкът и магнезият, които влизат в състава на фъстъченото масло, участват по време на производството на инсулин от панкреаса.

Фъстъченото масло е полезно при заболявания на кръвта, сърцето и кръвоносните съдове. Използва се при комплексно лечение на анемии, тъй като съдържа вещества, които участват в синтеза на хемоглобина. Повишава съсирването на кръвта и затова отдавна се използва при хемофилии и хеморагична диатеза.

Понижава нивото на холестерола и предотвратява образуването на опасни плаки по стените на кръвоносните съдове, като същевременно и увеличава еластичността на кръвоносните съдове. Фъстъченото масло нормализира кръвното налягане при неговата редовна употреба. В това растително масло присъстват витамини, микроелементи, минерали и ресвератрол, които са необходими за добрата работа на сърдечния мускул. Препоръчва се за редовна употреба при лечение и профилактика на хипертония, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, сърдечни удари и инсулти.

Компонентите на фъстъченото масло подобряват функционирането на нервната система. Редовната му консумация повишава работоспособността, подобрява паметта и концентрацията, повишава настроението и има успокояващ ефект. Препоръчва се при преждевременна умора, намалено внимание, апатия, депресия, раздразнителност, безсъние. То се явява ефективно средство за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и множествена склероза.

Фъстъченото масло има антибактериален, противовъзпалителен и ранозаздравяващ ефект. В народната медицина нерафинираното фъстъчено масло се използва за лечение на гнойни рани, екзема, херпес и ексудативна диатеза.

Фъстъченото масло, при редовна консумация, е полезно и за нашето зрение. В неговия състав присъстват необходимите за здравето на очите витамини и микроелементи, които способстват за намаляване на риска от заболяване на глаукома и катаракт, конюнктивит и кокоша слепота, диабет на ретинопатия и макулна дегенерация.

Осезаеми ползи от използването на фъстъчено масло се усещат при заболявания на бъбреците, нарушаване на потентността, а също така и при остеопороза, причинена от нарушаване на производството на хормони при жени в менопауза. Поради балансирания състав, фъстъченото масло повишава имунитета и е превантивна мярка срещу инфекциозни и онкологични заболявания.

За профилактика и лечение на болестите, изброени в този раздел, се препоръчва да се използва фъстъчено масло в доза по 1 ч.л. 3 пъти на ден.

 

При зъбобол.

В 2 с.л. фъстъчено масло се поставя щипка сода за хляб. Получената смес се втрива във венците на заболелия зъб. Сместа може и да се поглъща.

 

 

Използване на фъстъченото масло в козметиката.

Нерафинираното фъстъчено масло има благоприятен ефект върху кожата, косата и ноктите:

 • Омекотява, овлажнява и подхранва кожата. Идеално се абсорбира, като не оставя усещане за мазна кожа.
 • При редовна употреба (външна), придава еластичност на кожата, тъй като то съдържа вещества, които стимулират производството на колаген.
 • При редовна употреба то предпазва кожата от преждевременно стареене, свързано с нарушения на хормоналния обмен.
 • Способства за укрепване на защитните функции на повърхностния слой на кожата (епидермиса).

 

Нерафинираното фъстъчено масло може с успех да се прилага в домашната козметика:

 • като масажно масло;
 • в ароматерапията;
 • като съставка в производството на продукти за лична хигиена (шампоан и сапун);
 • като основен компонент на продукти за грижа за суха, старееща, лющеща се и чувствителна кожа (кремове, козметични гелове, балсами).
 • като компонент за маски при увредена и изтощена от боядисване коса.
 • в качеството му на ингредиент в състава на маски за суха, старееща и проблемна кожа и акне.
 • за ароматни вани (в комбинация с етерични масла)
 • фъстъченото масло е отлично средство за грижата за кожата на децата.

 

Маска за суха и проблемна кожа.

Необходимо е да се вземе 1 ч.л. от това масло, същото количество смлени орехови ядки, пюре от 2 ябълки, като всичко това се смесва добре. Получената смес се поставя върху предварително почистена кожа на лицето за около 30 минути. След това измийте с топла вода. С помощта на тази маска може да се предотврати и акне.

 

Маслена смес за подмладяващ масаж на лицето.

Добавете 2 ч.л. фъстъчено масло, 1 непълна ч.л. масло от жожоба и 3 капки етерично масло от нероли. Смесете всички съставки и с получената смес направете масаж на лицето. Този лицев масаж се прави от брадичката към ушните миди, от страничната линия на носа към слепоочията и от средата на челото към слепоочията. По всяка една от тази линия се извършват движение поне 10-15 пъти. След това навлажнете лицето с влажна салфетка или изплакнете с хладка вода. Този масаж перфектно изглажда кожата и бръчките на лицето. Препоръчва се при суха и старееща кожа.

 

Маска за лице при комбинирана кожа, която има склонност към сухост, но с честа поява на акне.

Добавете към 2 с.л. пюре от обелени ябълки със средна киселинност, 1 с.л. фъстъчено масло и 2 с.л. смлени орехови ядки на брашно. Смесете всичко това внимателно, (ако сместа се получава много гъста, просто добавете малко количество чиста вода), положете сместа на лицето за 15- 20 минути, а след това измийте лицето с вода със стайна температура.

 

Подмладяващ масаж на лицето.

Състав:

 • фъстъчено масло;
 • масло от жълт кантарион;
 • етерични масла (сандалово дърво, роза, бергамот и грейпфрут).

 Начин на използване:

Смесете 2 ч.л. фъстъчено масло и 1 ч.л. масло от жълт кантарион. При суха кожа към базовата смес добавете 3-5 капки сандалово или розово масло, а при мазна кожа – същото количество етерично масло от бергамот или грейпфрут. Компонентите се смесват внимателно и с получената смес се масажира лицето по масажните линии. След масажа, остатъците от маслото се отстраняват със салфетка. Този масаж има подмладяващо действие и спомага за премахване на бръчки.

 

Маска за мазна кожа, суха кожа, акне.

Състав:

 • фъстъчено масло;
 • зелени орехи;
 • ябълки.

 Начин на употреба: Към 1 ч.л. фъстъчено масло добавете 1 ч.л. ситно нарязани зелени орехи и пюре от 1-2 ябълки. Всичко това внимателно се смесва. Получената смес се слага върху почистено лице за 20-30 минути, след което изплакнете с топла вода.

 

Противовъзпалителна маска за мазна кожа.

Състав:

 • фъстъчено масло;
 • етерични масла (хвойна, лимон, петитгрейн).

Начин на употреба: Към 1 с.л. фъстъчено масло се добавят 4 капки хвойново масло, 4 капки петигреново и 2 капки лимоново етерично масло. Получената смес се нанася върху чиста кожа, докато напълно се абсорбира. Ако има остатъци от масло се почиства със салфетка.

 

Масаж за ръцете и ноктите.

Състав:

 • фъстъчено масло;
 • масло от тиквени семена;
 • облепихово масло.

Начин на употреба: Смесете по 1 ч.л. фъстъчено масло, масло от тиквени семена и облепихово масло. С приготвената смес, предварително подгрята на водна баня до температура 38-40 градуса, масажирайте пръстите и ноктите на ръцете. По същия начин може да се масажират и на краката.

 

Ароматна вана.

Състав:

 • фъстъчено масло;
 • етерични масла (лавандула, пачули, иланг-иланг).

Начин на употреба: Смесете 1 ч.л. фъстъчено масло и 6-8 капки етерично масло от лавандула, пачули, иланг-иланг, в зависимост от вашето желание.

 

Маска за лице (коензим Q10)

Състав:

 • фъстъчено масло;
 • яйчен жълтък;
 • мед;
 • лимонов сок.

 Начин на употреба: 2 с.л. фъстъчено масло (фъстъците за източник на ко-ензим Q10), 1 яйчен жълтък, ½ с.л. мед и малко лимонов сок. Смесете фъстъченото масло с жълтъка и след това добавете лимоновия сок и меда. Нанесете на лицето за 30 минути. След това изплакнете с топла вода.

 

Подхранваща маска за всякакъв тип кожа.

Смелете в блендер ½ лимон заедно с кората. Добавете 1 яйчен жълтък, 2 с.л. фъстъчено масло и 1 ч.л. мед. Получената смес нанесете върху почистено лице за 15-20 минути, а след това измийте с топла вода. Кожата на лицето ви ще стане нежна като на бебе.

 

Маска за суха кожа склонна към раздразнение.

Преди сън, нежно масажирайте кожата на лицето, най-добре с фъстъчено, бадемово или сусамово масло. След масажа попийте със салфетка без да измивате маслото.

 

За красива коса.

При суха коса и косопад може да се използва смес от растително масло и яйчен жълтък. С леко подгрятата смес се намазва косата по цялата ѝ дължина и се масажират корените на косата в продължение на няколко минути. Маската се оставя 30 минути. След това косата се изплаква с хладка вода.

 

Оценете
(1 глас)

Свързани статии (по етикет)

Тиквеното масло е превъзходен диетичен продукт. Маслото от тиквени семки съдържа в себе си неизчерпаем запас от жизнена енергия за…
Това масло няма рязък аромат и придава приятен чеснов привкус и пикантен аромат
Шипковото масло лесно се усвоява от организма и има мек специфичен вкус.
Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Ако имате нужда от помощ

*

Свържете се с Нас и Нашият екип от професионалисти, ще Ви съдейства максимално

 

Въпроси? Позвънете!

България гр. Правец
бул. Трети март 45
Tel: +359 7133 2212
Tel: +359 877 430 660

 

Открийте ни!

Намерете най-близкият магазин до Вас, който предлага нашите Нерафинирани натурални масла.
Потърсете на картата тук

 

Заявка на продукти!

Свържете се с нашите дистрибутори, на посочените телефони, за да Ви съдействаме максимално бързо.