МАСЛО ОБЛЕПИХОВО студено пресовано (ОБЛЕПИХОВО олио) Агроселпром - 350 мл

EXTRA VIRGIN

Нерафинирано и недезодорирано.

Необработено (нерафинирано) масло получено чрез еднократно студено пресоване на плодове от облепиха (маслен извлек от облепиха).

Облепиховото масло е произведено по специална технология, която запазва всички полезни съставки на плодовете на облепихата (морски зърнастец), събрани в Карпатите.

Отличено на конкурс през 2010 г. за качествена продукция на „100 най-добри продукта“ на Украйна.

Това великолепно и високо хранително масло е изготвено по най-нова витаминосъхраняваща технология от плодове на облепиха.

При производството на масло от плодове на облепиха по метода на студеното пресоване не се прилага обработка на същото с основи и метод на екстракция, не се използва хексанова фракция, не се използват никакви химически добавки и оцветители. Неговите молекули се съхраняват „живи“ и естествени. Приготвеното по този способ масло притежава възможно най-ценните хранителни и лечебни свойства, в него се съхраняват всички необходими и полезни елементи и витамини,

които много добре се усвояват от организма.

Приготвената с нерафинирани растителни масла храна, освен превъзходния вкус, също така е много полезна, тъй като не причинява затлъстявания. Такава храна помага за намаляване на излишното тегло. При направата на избор за нерафинирани растителни масла ние очистваме своя организъм, подобряваме състоянието на вътрешните органи, изглеждаме и се чувстваме значително по-добре.

Нерафинираните растителни масла, при тяхната ежедневна употреба, не само лекуват но и предотвратяват появата на много заболявания, причинени от нездравословната градска екология: склероза, затлъстяване, гастрит, импотенция и т.н. Затова вместо да приемаме скъпи лекарствени препарати с химически произход, които се продават в аптеките, или да използваме широко рекламираните, но неизвестно от какво приготвени биологически-активни добавки, по-добре да преминем на натурални нерафинирани растителни масла, произведени по метода на студеното пресоване, които носят в себе си лечебната сила на растенията.

Неслучайно най-популярното средство в народната медицина се явяват именно нерафинираните масла. А народната медицина, отличавайки се от официалната, затова е и добра, защото използва в своя арсенал изключително природни средства, които нямат противопоказания и странични ефекти.

Всички нерафинирани растителни масла, произведени по метода на студеното пресоване, притежават най-високи хранителни лечебни свойства, за разлика от рафинираните масла, които са получени по метода на екстракцията. При получаването на масло по метода на студеното пресоване се съхраняват максимум витамините, минералите и биологически-активните вещества, които определят разнообразните и уникални свойства на тези масла. За съжаление, в сегашно време основно се използват други способи за получаване на хранителни растителни масла – по метода на екстракцията. При този способ маслата имат много лошо качество, но при метода на екстракцията се получава по-голямо количество, за разлика от метода на студеното пресоване, и във връзка с това себестойността на екстракционното рафинирано масло всякога е по-ниска от нерафинираното. Поради това, за голямо съжаление, на рафтовете на супермаркетите много трудно се намират истински нерафинирани растителни масла получено по метода на студеното пресоване. В повечето случаи, това което виждаме на рафтовете са евтини екстракционни рафинирани растителни масла.

Лечебните свойства на облепихата са познати още от древността. Уникалните свойства на облепихата (морския зърнастец) са използвани в народната и традиционна медицина за лечение и профилактика на редица заболявания.

 

При по-дълго съхранение е допустима минимална естествена утайка.

 

 

Състав и полезни свойства на облепиховото масло.

Очевидно е, че полезните свойства на маслото от облепиха (морски зърнастец) са в пряка зависимост от неговия състав.

В маслото от облепиха се съдържат множество полезни вещества:

 • Мазнини - ОМЕГА-3 (4-6 %), ОМЕГА-6 (15-16 %), ОМЕГА-9 (10-13 %);
 • Ненаситени мастни киселини – палмитолеинова (23-31 %).
 • Наситени мастни киселини: палмитинова (29-40 %), стеаринова (1.5 %),
  миристинова (1,5 %);
 • Фосфолипиди;
 • Аминокиселини - облепихата съдържа 18 аминокиселини включително валин, хистидин, изолевцин, левцин, лизин, треонин, фенилаланин;
 • Неесенциални аминокиселини - аланин, аргинин, аспарагинова киселина, глицин, глутаминова киселина, пролин, серин, тирозин, каротеноиди (1 %-6 %), ликопен, зеаксантин, бета-каротин, криптоксантин;
 • Фитостероли – бета-ситостерин;
 • Флавоноиди включително рутин, кемпферол и изорамнетин;
 • Тритерпенови киселини – олеанова, урсолова;
 • Органични киселини - винена, салицилова, оксалова, ябълчена, янтарна;
 • Дъбилни вещества – фитонциди, серотонин, пектин, кумарин, алкалоиди;
 • Витамини - B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, P;
 • Микро и макро елементи - 27 минерала включително алуминий, желязо, калций, кобалт, силиций, магнезий, манган, молибден, натрий, никел, сяра, титан, фосфор, цинк и др.;

Ярко оранжевият цвят на облепихата, както и на маслото от облепиха се дължи на високото съдържание на каротеноиди. Те са известни като прекурсори на Витамин А, чиято роля в човешкото тяло е значителна. Маслото от облепиха е безспорен лидер по съдържание на каротеноиди сред всички известни до сега растителни масла.

Маслото от облепиха притежава високо съдържание на токоферол (витамин Е), който се явява силен антиоксидант. Неговото съдържание в облепиховото масло е 2 пъти повече, отколкото в маслото от пшенични зародиши, макар че съдържанието на токофероли в маслото от пшенични зародиши е изключително високо.

Маслото от облепиха се отличава и със съдържанието си на Витамин C. Количествата на този витамин по нищо не отстъпват на неговото съдържание в лимоните и портокалите. Освен това, аскорбиновата киселина, която се съдържа в това масло е изключително устойчива на обработка. Учените обясняват това свойство на маслото с това, че в него отсъства фермента аскорбиноза, който превръща аскорбиновата киселина в неактивна форма.

 

А сега подробно:

Маслото от облепиха (морски зърностец), това е продукт с високо съдържание на каротеноиди, витамини и биолично-активни вещества. Използва се като източник на бета-каротин.

Витамин А: Среща се в 2 форми: В готов витамин А и провитамин А (каротин). Влиза в състава на зрителните рецептори на ретината на окото, необходим е за поддържане на нормалното състояние на кожата, лигавиците на белите дробове, червата и пикочния тракт, стимулира растежа и укрепването на косата, костите, зъбите и венците. Повишава устойчивостта към респираторни инфекции на дихателните органи. Необходим е за производството на сперматозоиди и яйцеклетки, явява се антиоксидант и спомага за профилактика и предотвратяване на ракови заболявания.

Витамин Е: Другото име е токоферол. Той е мощен и естествен антиоксидант, който предпазва организма от свободните радикали. Предпазва от окисление на мастните киселини, витамин А и редица хормони. Защитава имунната система от увреждане, причинено от стареенето на организма, като стимулира развитието на лимфоцити. Благодарение на този витамин, организма има съпротивителни сили срещу атеросклероза, образуване на тромби и склеротични плаки. Същият отговаря за детеродие. Витамин Е е необходим за поддържане на правилния метаболизъм. Нивото на магнезия, който е важен за човешкия организъм минерал, е пряко свързан с витамин Е. Недостига му довежда до намаляване на имунитета.

Витамин F: Това са поли-ненаситени есенциални мастни киселини. Те предотвратяват отлагането на холестерина в артериите, обезпечават здравото състояние на кожата и косата, влияят на активността на жлезите с вътрешна секреция. Помага за изгарянето на ненаситените мазнини, което води до намаляване на теглото.

Витамин D: Подпомага за рециклиране на минералните компоненти, незаменим за формирането на скелета и поддържането на здравината на костите. В организма на човека, витамин D регулира обмена на калция и фосфора, необходим е също така и за зъбите. Притежава имуномодулиращо и онкопротекторно действие, намалява оловната интоксикация.

Витамин К: Необходим е за нормалното съсирване на кръвта и функцията на мускулатурата.

Това, което всъщност най-много отличава маслото от облепиха от останалите е, че то е изключително полезно при лечение на язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит и колит. Освен това облепиховото масло помага за намаляване на киселинността в стомаха и ускорява заздравяването на язвите. При тези заболявания се приема 1 ч.л. облепихово масло, 15-20 минути преди ядене, 3-4 пъти дневно, в продължение на 1 месец, особено в есенните и пролетните периоди на обостряне на заболяването.

 

 

Облепиховото масло в борба с болестите.

Благодарение на своя богат състав облепиховото масло, получено чрез студено пресоване, притежава общоукрепващо, съдоукрепващо, ранозаздравяващо, епителизиращо, регенериращо, противовъзпалително, антибактериално, антимикробно, болкоуспокояващо, онко-протекторно и радио-протекторно действие. Освен това, облепиховото масло е отличен мултивитаминен комплекс, създаден от самата природа.

Маслото от облепиха (морски зърнастец) е доказало своите свойства при лечението на:

 • възпаление на лигавицата на храносмилателния тракт. Маслото може да се използва и при комплексна терапия на стомашни язви и язви на дванадесетопръстника;
 • гинекологични заболявания: цервикална ерозия, колпит, вагинит, ендоцервицит;
 • изгаряния, радиационни поражения и кожни наранявания, декубитални рани, язви на стомаха, радиационен рак на хранопровода. Маслото от облепиха е изключително полезно след претърпени химиотарапии и облъчвания.
 • хронични заболявания на горните дихателни пътища - фарингит, ларингит, синузит;
 • язви на роговицата на окото;
 • патологични процеси на ректума;
 • възпалителни заболявания и пародонтоза на венците;
 • атеросклероза;
 • псориазис и невродермит;
 • за бързо заздравяване на рани, ожулвания и други поражения на кожата. При това, характерна особеност на облепиховото масло се явява високото качество на заздравяване – като отсъствие на всякакви белези и петна.
 • за възстановяване на кожата след слънчеви и радиационни изгаряния, ускорява образуването на тъкани.
 • против бръчки, лунички, пигментни петна, акне, дерматит, кожни фисури;
 • за подобряване на зрението;
 • за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци.

 

Сърдечно-съдова система: В облепиховото масло се съдържат полиненаситени мастни киселини, флавоноиди и кумарини, които подобряват еластичността на кръвоносните съдове и намаляват тяхната проницаемост. Освен това, редовната консумация на облепихово масло понижава нивото на холестерола в кръвта, предотвратява образуването на атеросклеротични плаки върху стените на кръвоносните съдове и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци. То предотвратява развитието на възпалителни процеси в сърдечно-съдовата система. Но това не е всичко, при редовна консумация това масло помага за нормализиране на кръвното налягане и съсирване на кръвта. Следователно, облепиховото масло може да се използва като помощно средство при лечение на атеросклероза, хипертония, стенокардия, тромбоза, исхемична болест на сърцето и възпалително заболявания на сърдечно-съдовата система.

 

Стомашно-чревен тракт: Облепиховото масло понижава киселинността на стомашните сокове, подобрява защитата на стомашната лигавица, подобрява метаболизма на мазнините в черния дроб. Ефективно е използването му при някои заболявания на черния дроб, особено тези, свързани с алкохолна интоксикация и други натравяния. Успешно се използва като спомагателно средство в комплексна терапия на хипокинезия на стомаха и червата. Това масло е идеално лекарство за язва на стомаха и дванадесетопръстника, с него не само се заздравяват язвите, но и се лекуват стари рани от такива язви. То активизира работата на панкреаса. Облепиховото масло се използва при комплексно лечение на следните заболявания: гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, колит, ентероколит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника, тумори на стомашно-чревния тракт, езофагит, гастродуоденит. Трябва да се приема за профилактика при мастна дистрофия на черния дроб и жлъчно-каменна болест. Свещички за анално приложение, които включват масло от облепиха, помагат при проктит, хемороиди, както и при язвена болест на правото черво.

 

Заболявания на носоглътката: Облепиховото масло притежава противовъзпалително, антимикробно и бактерицидно действие, и затова активно се използва при комплексно лечение на различни заболявания на дихателните пътища. Препоръчва се при синузит, синуит, фарингит, назофарингит, ларингит, тонзилит, ринит и ангина.

 

Заболявания на зрителните органи: Облепиховото масло е отличен природен витаминен комплекс, освен това то е шампион по съдържание на каротеноиди, които са необходими за функционирането на зрителните органи. Зеаксантин и кверцетин, които се съдържат в него, имат свойството да се натрупват в очните тъкани, като ги защитават от неблагоприятни въздействия и свободни радикали. То е идеално профилактично средство срещу по-голяма част от очните заболявания, включително катаракта, глаукома, диабет на ретинопатия, макулодистрофия. Също така се използва и за комплексно лечение на конюнктивит, травматични поражения на роговицата на очите, лъчеви поражения и изгаряния на очите, в това число и химически, кератит, трахома.

 

Заболявания на устната кухина: Стоматолозите препоръчват използването на облепихово масло при лечението на периодонтит, пародонтоза, стоматит и пулпит, алвеоларна пиорея.

 

Заболявания на ушите: Облепиховото масло помага за лечение на отит (възпаление на средното ухо). При използването му ще се отървете от ушна кал.

 

Гинекологични заболявания: Облепиховото масло отдавна успешно се използва при комплексно лечение на колпит, цервицит, ендометрит, вагинит, но най-голяма активност то проявява при лечение на цервикална ерозия на шийката на матката и травматични увреждания на лигавицата на влагалището. Излекуването настъпва след 8-12 дни. Резултатите от лечението са изключително стабилни. Също така, облепиховото масло може да се използва в комплексно лечение на гореизброените заболявания и при бременни жени. Разбира се, преди започване на лечението, трябва да се консултирате с лекуващия лекар.

 

Полза при кърмещи майки: Облепиховото масло е естествен източник на витамините А и Е, липсата на които намалява количеството на майчиното мляко. В допълнение към това се използва за напукани зърна при кърмачките.

 

Полза при проблем с потенцията: Облепиховото масло съдържа значително количество витамини от групата В. Във връзка с това, то успешно се използва за увеличаване на потентността. Използването на това масло ще помогне и на младите хора, които имат проблем с потентността. Просто е необходимо това масло да се включи в диетата на мъжете, които са достигнали 40 годишна възраст.

 

Болести при увреждане на кожата.

Облепиховото масло се използва при лечение на абсцеси, циреи, фистули, венозни язви, акне. Доказано е че използването му в комплексно лечение на трудно заздравяващи рани, изгаряния (слънчеви, топлинни, химически и радиационни), измръзване, декубитални рани, лъчеви и химически поразявания на кожата, е изключително ефективно. Използва се в следоперативен период за ранозаздравяване, за бързо възстановяване и за заздравяване на шевовете. Изключително голяма ефективност проявява в комплексно лечение на псориазис, невродермит, лишеи, екзема, пиодермия, туберкулоза на кожата, хейлит, системен лупус еритематозус, фоликуларна кератоза- болест на Дарие (Darier).

 

Полза при захарен диабет: В състава на облепиховото масло присъстват витамините В1, В3, Е, каротеноиди, манган и редица аминокиселини, които регулират нивото на захар в кръвта, а също така и участват в синтеза на инсулин в подстомашната
жлеза (панкреаса).

 

Полза при затлъстяване: Ненаситените мастни киселини и флавоноиди, присъстващи в състава на облепиховото масло, допринасят за подобряване на липидния метаболизъм и затова това масло може да бъде включено в храната на хора, страдащи от затлъстяване.

 

Полза при онкологични заболявания. При рак на хранопровода се препоръчва да се приема облепихово масло по време на лъчетерапията за намаляване на дегенеративните ефекти на стените на хранопровода и 2-3 седмици след това.

 

Полза при заболявания на ставите. Народната медицина препоръчва използването на облепихово масло при подагра и ревматизъм.

 

Полза за децата. Облепиховото масло помага срещу подсичания при бебетата. Необходимо е да се намаже увредената кожа с облепихово масло или да се направи компрес с него. Отлично е при борба с млечница при бебетата, получаваща се при повръщане или чревна дисбиоза. Това масло ще помогне и при глосит, възпалително заболяване на лигавицата на езика. Редовното намазвайте устата и венците на бебето с масло от облепиха при никнене на зъбите. Тази процедура частично премахва болката и сърбежа и предпазва устната кухина от възпаления.

 

В допълнение, използването на облепихово масло се препоръчва на хора, намиращи се в райони на радиоактивно замърсяване, тъй като това масло спомага за отстраняването на радионуклиди от човешкото тяло.

 

Противопоказания: Не се препоръчва употребата на това масло при остър холецистит, панкреатит, възпаление на жлъчния мехур и панкреаса, при камъни в жлъчката, хепатит, стомашно разстройство, диария.

 

Диагностиката и лечението на заболяванията, посочени по-горе, трябва да се извършват под постоянното наблюдение на лекуващият лекар. Самолечението е опасно.

 

 

Начин на използване на облепиховото масло в медицината.

 

При язва на стомаха и дванадесетопръстника:

Препоръчва се по 1 ч.л., 2-3 пъти дневно, 30 минути преди ядене.

 

При колит и ентероколит.

Препоръчва се по 1 ч.л., 30 минути преди закуска, обед и вечеря, а също така и преди сън. При употребяване е нужно това количество облепихово масло да се смеси в ½ чаша преварена вода.

 

При сърдечно-съдови заболявания.

Препоръчва се в качество на биологически-активна добавка към храната:
или включена в диетична храна, (без да се подлага на топлинна обработка) или да се приема по 1 ч.л. сутрин и вечер.

 

При хемороиди и ректални пукнатини.

Препоръчва се да се приема вътрешно, няколко пъти дневно и задължително преди сън. Освен това е необходимо да се правят микро-клизми с облепихово масло, да се поставят тампони, напоени с това масло или да се ползват свещички, в състава на които има облепихово масло.

 

При заболявания на женските полови органи.

Обилно напоени тампони с масло от облепиха се поставят във влагалището и се оставят 16-24 часа. Курсът на лечение е 8-12 процедури при ерозия на шийката на матката и
12-15 процедури при колпити и ендоцервицит. При необходимост курсът на лечение се повтаря след 6 седмици.

 

При рак на хранопровода.

Препоръчва се по 1 и ½ ч.л. масло, 3 пъти на ден, по време на курса на лъчетерапията и 2-3 седмици след завършването му.

 

При заболявания на ушите.

В болното ухо се поставя марлен тампон, напоен с облепихово масло и след 15-20, съшият се отстранява.

 

При заболявания на носоглътката.

Препоръчва се ежедневно да се намазва носната лигавица и фаринкса с масло от облепиха. Полезно е също така да се прави инхалация с облепихово масло в продължение на 15 минути. Освен това е необходимо да се съчетаят външното приложение с вътрешна употреба 1 ч.л. 3 пъти дневно.

 

При заболявания на очите.

В комплексното лечение на заболявания на очите, облепиховото масло се използва във вид на капки или в 10%-20% мехлем. Като профилактично, поливитаминно средство, облепиховото масло се приема по 1 ч.л., 3 пъти дневно.

 

При изгаряния и измръзвания.

Препоръчва се внимателно да се почисти повърхността на кожата и да се намаже с облепихово масло. Може да се използва и марлена превръзка, напоена с масло от облепиха. Също така се препоръчва да се намаже кожата при слънчеви изгаряния.

 

При кожни заболявания.

Увредения участък от кожата, предварително се обработва с антисептични средства и се оставя да изсъхне. След това, на този участък с пипета се нанася облепихово масло, покрива се със стерилна марля, върху която се поставя пергамент и се бинтова. Превръзката се сменя веднъж на всеки 2 дни. Курсът не лечение е 4-6 седмици, а при тежки случаи и по-дълго.

 

Облепиховото масло при профилактични цели.

За профилактични цели и като поливитаминен препарат, облепиховото масло обикновено се приема 2 пъти на ден, 20 минути преди ядене.

 

Противопоказания при използването на облепихово масло.

Дори такъв напълно натурален продукт като маслото от облепиха, има някои противопоказания. Първо, това е индивидуалната непоносимост към продукта. Второ, не се препоръчва да се употребява при гастрит с повишена киселинност, холецистит, холангит, панкреатит, жлъчно-каменна и бъбречно-каменна болести, а също така при възпаление на подстомашната жлеза или черния дроб. Трето, използването на маслото е противопоказно при диария. Понякога при вътрешно и външно приложение на облепиховото масло възниква усещане за парене. Възможни са алергични реакции и затова използването на това масло трябва да е с повишено внимание.

 

При провеждане на лечебно-профилактични курсове, пациентите с хронични заболявания е необходимо да се консултират с лекуващия лекар.

 

 

Използването на облепиховото масло в козметиката.

В облепиховото масло се съдържа голямо количество вещества, които благоприятно влияят на състоянието на кожата, ноктите и косата. От което и използването на това масло в козметиката е изключително разнообразно. Какъв е ефектът при използването му върху човешката кожа?

 

Първо, това масло лесно прониква в дълбоките слоеве на кожата. То подхранва, овлажнява, предотвратява сухотата и лющенето, и омекотява кожата.

 

Второ, активно възстановява киселинно-алкалния баланс и липидите.

 

Трето, когато се използва редовно, предотвратява преждевременното стареене на кожата.

 

Четвърто, способства изглаждането на мимическите гънки и бръчките на лицето, прави кожата стегната и еластична. Като цяло има подмладяващ ефект върху кожата.

 

Пето, това невероятно масло добре избелва кожата, ако вие имате лунички или старчески петна, това е необходимия за вас продукт.

 

Шесто, маслото от облепиха притежава силно противовъзпалително действие и се препоръчва за борба с акне и пъпки.

 

Седмо, успешно се използва за лечение на изгаряния по кожата, в това число и на слънчеви.

 

Осмо, изключително положителен ефект има върху косата и кожата на главата, като: укрепва космените фоликули, активно се справя с косопада, стимулира растежа на косата и не на последно място – придава блясък на косата и копринена мекота.

 

Между другото, трябва да се отбележи че за външно използване е подходящо само масло от студено пресоване. Получено при други способи, облепиховото масло не само няма да ви помогне, но може да ви нанесе и вреда.

 

Благодарение на своите свойства, маслото от облепиха се използва широко както в козметичната промишленост, така и в домашната козметология. За съжаление, това масло не трябва да се използва често в неразреден вид, като повечето растителни масла. Това може да доведе до отслабване на защитната бариера на кожата и да повиши нейната чувствителност към външни условия. Което, разбира се, на никому не е нужно. И все пак, чистото, неразредено облепихово масло се използва при лечение на увредени участъци от кожата (пукнатини, слънчеви изгаряния, акне, лющене и др.). Облепиховото масло може да се използва в смес с други подходящи за кожата масла в съотношение 1:4. При мазна кожа рядко се използва в неразреден вид за профилактика на възпалителни процеси и възстановяване на баланса при мазна кожа.

 

Облепиховото масло за кожата.

Компрес при мазна кожа с разширени пори.

Навлажнете чиста, мека тъкан с отвара от чай, сложете на лицето и задръжте в продължение на 10-15 минути, след това нанесете върху лицето облепихово масло и след 15 минути поставете върху лицето козметична салфетка, с която да отстраните неабсорбираното масло.

Разбира се, най-простият начин, който не изисква време и сили е да добавите няколко капки облепихово масло в готов козметичен продукт, независимо дали е крем, лосион за тяло, балсам или шампоан. Този метод, особено се препоръчва за грижа при суха, старееща, набръчкана кожа, кожа с акне и пъпки, за избелване на лунички и пигментни петна.

Но, без съмнение, най-голям ефект ще имат приготвените от вашите ръце козметични маски и кремове на основа на облепиховото масло. Ето и някои от тях:

Маска с лифтинг ефект за зряла кожа.

1 яйчен жълтък (суров);

1 ч.л. козметична глина;

2 ч.л. облепихово масло.

Всичките съставки внимателно се разбъркват до образуване на еднородна маса. Нанесете маската на предварително почистена кожа на лицето, задържа се 15 минути. Маската се измива в началото с топла вода, после със студена, но без използването на измиващи средства.

 

Хидратираща маска за суха кожа на лицето, шията и деколтето.

1 яйчен жълтък (суров);

1 ч.л. лимонен сок;

1 ч.л. течен мед;

1 ч.л. облепихово масло.

Ако медът е захаросан, то трябва да се постави на водна баня и след това да се охлади. Всички съставки внимателно се разбъркват до образуване на еднородна смес. Нанесете върху предварително почистената кожа на лицето, шията и деколтето. Оставете за 15 минути. Маската трябва да се измие с топла вода без използването на измиващи средства.

 

Маска, подхранваща и овлажняваща за суха и старееща кожа.

1 яйчен жълтък;

1 ч.л. портокалов сок;

1 ч.л. облепихово масло.

Всички съставки се разбъркват до еднородна смес. Нанесете върху предварително почистена кожа и оставете 15 минути. След което измийте с хладка вода. В тази маска може да се използва също така прясно изцеден сок от ябълка, мандарина, диня, праскова или грозде.

 

Подхранваща маска за суха, груба и напукана кожа.

3 супени лъжици мляко;

1 ч.л. мед;

1 ч.л. обезмаслена извара;

1 ч.л. облепихово масло.

Млякото трябва леко да се подгрее, медът ако е захаросан да се подгрее на водна баня. Медът се добавя в топлото мляко и се разбърква до пълното му разтваряне, след което се добавя изварата и облепиховото масло. Внимателно се разбъркват всичките съставки. Нанесете маската върху предварително почистена кожа на лицето и оставете за 15 минути. След това, имитирайки процес на пилинг, протрийте кожата с намокрени във вода върхове на пръстите си. След това измийте маската без използване на миещи препарати.

 

Избелваща маска за суха кожа.

Пресен магданоз;

1 ч.л. облепихово масло;

100 мл сметана с масленост 12 %

Магданозът се смила в блендер до образуването на каша, за маската е необходима
1 равна с.л. Добавят се останалите съставки и старателно се разбъркват. Нанесете маската върху предварително почистената кожа, оставете за 15 минути, след което измийте с топла вода без използването на измиващи препарати.

 

Подхранваща маска за суха и набръчкана кожа.

100 мл сметана с 20 % масленост;

1 ч.л. грис;

1 яйчен жълтък;

2 ч.л. облепихово масло;

1 ч.л. мед;

½ ч.л. фина морска сол;

1 ч.л. пресен сок (портокал, мандарина, ябълка, кайсия).

Сварете гриса със сметаната, след което леко го охладете (до 50-60 градуса). В топлата каша добавете солта и меда и разбъркайте до пълно разтваряне. Добавете сока, маслото, жълтъка и старателно разбъркайте до еднородна маса. Нанесете маската на предварително почистената кожа на лицето, шията и деколтето, оставете за 20 минути, след което измийте с топла вода без използването на измиващи препарати, а след това изплакнете кожата със студена вода.

 

Подхранваща маска за зряла кожа.

Мляко;

Овесени трици;

2 ч.л. мед;

2 ч.л. облепихово масло;

2 с.л. прясно изстискан сок (портокал, мандарина, ябълка).

Овесените трици се заливат с горещото мляко, оставят се за 30 минути до набъбване. За маската ще са ви са нужни 2 с.л. от тази каша. Във все още топлата каша добавете меда, разбъркайте, след което добавете останалите съставки на маската и старателно разбъркайте. Нанесете маската на предварително почистена кожа на лицето, шията, деколтето. Задръжте маската 30 минути, след което я измийте без използване на измиващи средства. Препоръчително е тази маска да се прави 1-2 пъти седмично.

 

Крем за повяхнала и набръчкана кожа около очите.

2 ч.л. какаово масло (твърдо);

1 ч.л. облепихово масло;

1 ч.л. витамин Е (продава се в аптеките).

Какаовото масло трябва да се разтопи на водна баня, след което добавете облепиховото масло и витамин Е, смесете старателно сместа, след което отстранете от водната баня. Сместа трябва да се бърка докато изстине, след което да се прехвърли в плътно затварящо се бурканче. Съхранява се в хладилник. Кремът се нанася с потупващи движения в кожата около очите. Внимание: кремът бързо се разтопява!

 

Облепиховото масло за ноктите.

За премахване на чупливостта на ноктите и за тяхното заздравяване, ще помогне редовното масажиране с масло от облепиха върху нокътната плочка. Желателно е външното му приложение да се комбинира и с вътрешно. Такъв комплексен подход позволява да се повиши ефективността на лечението.

 

Облепиховото масло за косата.

От дълбока древност, красавиците са използвали облепихово масло за грижа за косата. Това масло придава на косата блясък и копринена мекота, стимулира растежа и укрепва косата, предпазва от косопад и пърхот. Втрийте облепихово масло в корените на косата 1-2 часа преди измиване. Покрийте косата с полиетиленова шапка, а след това и с хавлиена кърпа. Правете тази маска редовно, най-малко 2 пъти седмично.

 

Маска за възстановяване на изтощена коса.

1 яйчен жълтък;

1 ч.л. облепихово масло;

10 г. тритизанол (tritizanol) (продава се в аптеките).

Всички съставки старателно се смесват. Добавете малко топла вода, за да се получи средна плътност на кашата. Нанесете сместа върху кожата на главата като старателно я втриете в корените на косата. Поставете си полиетиленова шапка, след което добре покрийте с хавлиена кърпа. Маската се държи в продължение на 30 минути, след което изплакнете косата с топла вода.

 

Средство за заздравяване на косъма.

3 с.л. корени от репей;

5 с.л. облепихово масло.

Смлените корени от репея се заливат с 1 литър студена вода, след което се изваряват 15-20 минути, оставят се да се охладят и след това се прецеждат. В готовата отвара се добавя облепиховото масло и мехлема е готов. Съхранявайте го в хладилник. Необходимо е мехлема да се втрива в корените на косата всеки ден преди сън.

 

Маска за мазна коса.

2 с.л. облепихово масло;

2 с.л. рициново масло;

2 яйчни жълтъка.

Смесете всички съставки и разбийте с миксер. Нанесете получената смес върху окосмената част на главата, като внимателно я втривайте в корените на косата. Поставете върху косата полиетиленова шапка, а върху нея хавлиена кърпа. Задръжте за половин час, след което измийте с топла вода и шампоан.

 

Масла за всеки тип коса.

1 ч.л. репейно масло;

1 ч.л. облепихово масло;

1 ч.л. рициново масло;

1 ч.л. евкалиптово масло.

Маслата трябва добре да се смесят. Нанесете тази смес на окосмената част на главата, поставете полиетиленова шапка върху която и хавлиена кърпа. Задържа се 2 часа, след което главата се измива с шампоан и след това се изплаква с отвара от лайка или коприва.

 

Маска против пърхот.

1 с.л. облепихово масло;

6 с.л. зехтин.

Маслата се смесват добре, маската се нанася в корените на косата и се задържа в продължение на 40 минути. Косата се измива с топла вода, с използването на обикновен шампоан. Маската трябва да се прави 1 път седмично в продължение на 2 месеца.

 

Маска за ускоряване растежа на косата.

2 с.л. облепихово масло;

1 ч.л. Dimexidum (продава се в аптеките).

Облепиховото масло се подгрява до 70-80 градуса, смесва се с Dimexidum, след което се охлажда до 40 градуса. Сместа се втрива в окосмената част на главата и се задържа 30 минути. Измийте косата с топла вода, с използването на обикновен шампоан, а след това изплакнете с вода с добавка на ябълков оцет. Dimexidum стимулира усвояването на подхранващите вещества в кожата на главата.

Оценете
(2 гласа)

Свързани статии (по етикет)

Тиквеното масло е превъзходен диетичен продукт. Маслото от тиквени семки съдържа в себе си неизчерпаем запас от жизнена енергия за…
Фъстъченото масло широко се използва в азиатската кухня и в кухнята на САЩ.
Това масло няма рязък аромат и придава приятен чеснов привкус и пикантен аромат
Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Ако имате нужда от помощ

*

Свържете се с Нас и Нашият екип от професионалисти, ще Ви съдейства максимално

 

Въпроси? Позвънете!

България гр. Правец
бул. Трети март 45
Tel: +359 7133 2212
Tel: +359 877 430 660

 

Открийте ни!

Намерете най-близкият магазин до Вас, който предлага нашите Нерафинирани натурални масла.
Потърсете на картата тук

 

Заявка на продукти!

Свържете се с нашите дистрибутори, на посочените телефони, за да Ви съдействаме максимално бързо.