Масло от пшенични зародиши студено пресовано (олио от пшенични зародиши) Агроселпром - 350 мл

EXTRA VIRGIN

Нерафинирано и недезодорирано.

Необработено (нерафинирано) масло, получено чрез еднократно студено пресоване на пшенични зародиши.

Това великолепно и високо хранително масло е изготвено по най-нова витаминосъхраняваща технология от пшенични зародиши.

Отличено на конкурс през 2015 г. за качествена продукция на „100 най-добри продукта“ на Украйна.

При производството на масло от пшенични зародиши по метода на студеното пресоване не се прилага обработка на същото с основи и метод на екстракция, не се използва хексанова фракция, не се използват никакви химически добавки и оцветители. Неговите молекули се съхраняват „живи“ и естествени. Приготвеното по този способ масло притежава възможно най-ценните хранителни и лечебни свойства, в него се съхраняват всички необходими и полезни елементи и витамини, които много добре се усвояват от организма.

Приготвената с нерафинирани растителни масла храна, освен превъзходния вкус, също така е много полезна, тъй като не причинява затлъстявания. Такава храна помага за намаляване на излишното тегло. При направата на избор за нерафинирани растителни масла ние очистваме своя организъм,

подобряваме състоянието на вътрешните органи, изглеждаме и се чувстваме значително по-добре.

Нерафинираните растителни масла, при тяхната ежедневна употреба, не само лекуват но и предотвратяват появата на много заболявания, причинени от нездравословната градска екология: склероза, затлъстяване, гастрит, импотенция и т.н. Затова вместо да приемаме скъпи лекарствени препарати с химически произход, които се продават в аптеките, или да използваме широко рекламираните, но неизвестно от какво приготвени биологически-активни добавки, по-добре да преминем на натурални нерафинирани растителни масла, произведени по метода на студеното пресоване, които носят в себе си лечебната сила на растенията.

Неслучайно най-популярното средство в народната медицина се явяват именно нерафинираните масла. А народната медицина, отличавайки се от официалната, затова е и добра, защото използва в своя арсенал изключително природни средства, които нямат противопоказания и странични ефекти.

Всички нерафинирани растителни масла, произведени по метода на студеното пресоване, притежават най-високи хранителни лечебни свойства, за разлика от рафинираните масла, които са получени по метода на екстракцията. При получаването на масло по метода на студеното пресоване се съхраняват максимум витамините, минералите и биологически-активните вещества, които определят разнообразните и уникални свойства на тези масла. За съжаление, в сегашно време основно се използват други способи за получаване на хранителни растителни масла – по метода на екстракцията. При този способ маслата имат много лошо качество, но при метода на екстракцията се получава по-голямо количество, за разлика от метода на студеното пресоване, и във връзка с това себестойността на екстракционното рафинирано масло всякога е по-ниска от нерафинираното. Поради това, за голямо съжаление, на рафтовете на супермаркетите много трудно се намират истински нерафинирани растителни масла получено по метода на студеното пресоване. В повечето случаи, това което виждаме на рафтовете са евтини екстракционни рафинирани растителни масла.

Маслото от пшеничен зародиш се отличава с уникалната си концентрация на витамини и биологично активни вещества. Това масло има широк спектър на действие върху нашето здраве.

Това масло е с отлични гастрономически и диетични свойства с широк спектър на действие.

Маслото от пшенични зародиши се използва за приготвяне на всевъзможни видове топли и студени ястия, сосове, салати, зеленчуци, за овкусяване на предястия и каши, варени картофи, гарнитури и основни ястия. Вкусно и полезно е да се смесват сирена и зеленчуци.

Добавянето на малки количества масло от пшеничен зародиш в други растителни масла, предотвратява бързото им гранясване и удължава техния срок на годност.

 

При по-дълго съхранение е допустима минимална естествена утайка.

 

 

Състав и полезни свойства на маслото от пшенични зародиши.

В състава на това масло присъстват незаменими (които не се синтезират от човешкия организъм)

 • аминокиселини (триптофан, метионин, левцин, валин, изолевцин и т.н.);
 • полиненаситени висши мастни киселини;
 • мастноразтворими витамини ( E, A, D, B1, B2, B3, B5, B6, B9, P, F, PP);
 • Аллантоин, - вещество, притежаващо антивъзпалителен ефект;
 • Сквален – притежава висока антиоксидантна активност;
 • Октакозанол – антиоксидант;
 • Макро и микро елементи - калций, калий, фосфор, манган, желязо, цинк, селен, мед, сяра, йод и др.

 

Маслото от пшеничен зародиш се отличава с високото си съдържание на мастни киселини (над 70%) - Омега-6 (от 45% до 60%), Омега-3 (до 11%), Омега-9 (от 12 до 30%).

Полиненаситените мастни киселини ОМЕГА-3 и ОМЕГА-6, съдържащи се в маслото от пшеничен зародиш, повишават устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания, благоприятстват за отделянето на излишния холестерол, почистват кръвоносните съдове, разреждат кръвта, като по този начин предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, явяващи се причинители на инсулти.

Основната отличителна черта на маслото от пшеничен зародиш всъщност е съдържанието на токоферол (Витамин Е), който е наречен витамин на младостта. Витамин Е подобрява дейността на сърдечно-съдовата система, намалява риска от образуването на тромби, намалява нивото на холестерол в кръвта и предотвратява наслагването му върху стените на кръвоносните съдове, способства понижаването на артериалното налягане, а също така играе важна роля във функционирането на женските и мъжки репродуктивни системи, стимулира мускулната система, потиска развитието на възпалителни процеси, спомага за отстраняването на вредни вещества от организма, притежава ранозаздравяващо и имуностимулиращо свойство.

Маслото от пшеничен зародиш е и богато на Витамин D, който играе важна роля в усвояването на калций и фосфор – минерали, пряко отговорни за здравето на зъбите, костите и ставите. Необходимия за пълноценната работа на щитовидната жлеза, Витамин D, повишава имунитета, а също така съществено снижава риска от кожни заболявания, различни сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

Бета-каротин, който се съдържа в това масло, се преобразува в организма на човека във Витамин А, който се съдържа в маслото от пшеничен зародиш има благотворно влияние върху кожата и лигавиците. Витамин А също така значително подобрява общото състояние на зрителните органи.

Маслото от пшеничен зародиш е отличен източник на витамини от група B. Те са жизнено важни за нормалната мозъчна дейност и работата на нервната система, зрителните органи, кожата, косата и ноктите. Витамините от група B вземат активно участие в производството на кръвта, синтеза на половите жлези, регулират дейността на сърдечно-съдовата, храносмилателната и мускулната система.

В маслото от пшеничен зародиш се съдържа голямо количество цинк, взема участие в производството на кръв, в синтеза на инсулина и на храносмилателните ензими. Цинкът играе изключително важна роля в работата на мъжката полова система – в секрецията на тестостерона, който определя поведението на мъжете и обезпечава повишаването на мъжката сексуална енергия. Цинкът значително подобрява еректилната функция, нормализира процеса на секреция на сперматозоидите, намалява риска от поява на аденом на простатата.

Селенът, който се съдържа в маслото от пшеничен зародиш, както цинка, допринася за засилване на сексуалното желание и се отразява благоприятно на процеса на сперматогенезата. В същото време селенът е активен участник в синтеза на инсулин, стимулира имунитета и защитава стените на кръвоносните съдове от образуването на холестеролни плаки.

Мощният природен антиоксидант – сквален, съдържащ се в маслото от пшенични зародиши, има силно изразени имуностимулиращи, ранозаздравяващи, антибактериални, противогъбични и антитуморни свойства. Скваленът е необходим на организма в качеството му на антиканцерогенно, антимикробно и фунгицидно средство. Тъй като в организма най-силно разпространения източник на кислород се явява водата, скваленът с лекота встъпва в реакция с нея и в резултат се освобождава кислород, който насища организма и тъканите.

Учените отдавна са доказали, че недостигът на кислород и окислителните увреждания на клетките са основна причина за стареенето, както и появата и развитие на тумори. Наличието на сквален, в тялото на човека, подмладява клетките и спира растежа и разпространението на злокачествени тумори. Също така, скваленът повишава силата на имунната система няколкократно, като по този начин гарантира неговата устойчивост към различни заболявания.

Богатият състав на маслото от пшеничен зародиш е от значение за много положителни ефекти за човешкото тяло.

 

Лечебно – профилактични свойства на маслото от пшенични зародиши:

 • Значително подобрява работата на сърдечно-съдовата система, подобрява състава на кръвта;
 • насърчава укрепването на стените на кръвоносните съдове, нормализира артериалното налягане и намалява нивата на лошия холестерол;
 • предотвратява образуването на опасни атеросклеротични плаки, а също и образуването на тромби;
 • предпазва от развитието на възпалителни процеси в сърцето, защитава сърдечния мускул от разрушителното въздействие на свободните радикали;
 • влияе благоприятно върху обменните процеси в миокарда (сърдечния мускул) и участва в процеса на "контракции" на сърцето като регулира неговия ритъм;
 • играе важна роля в процеса на производството на хемоглобин, който е пряко свързан с транспортирането на кислорода от белите дробове към сърцето, мозъка и други органи в човешкото тяло;
 • използва се за профилактика и борба с атеросклерозата(atherosclerosis), артериалната хипертония, анемията, диабетната ретинопатия (Diabetic retinopathy), исхемичната болест на сърцето, разширените вени, тромбофлебита и хемороидите. Редовният прием на масло от пшеничен зародиш има превантивен ефект срещу инфаркт и инсулт;
 • подобрява функционалното състояние на репродуктивната система, стимулира и нормализира хормоналния баланс в организма, съществено понижава риска от развитие на аденома на простатата и обезпечава прилив на мъжка сексуална енергия, подобрява еректилните функции, нормализира процеса на спермообразуване и повишава потенцията;
 • полезно е по време на бременност и кърмене - улеснява кърменето и значително подобрява вкуса и качеството на кърмата. Редовните масажи с това масло, в областта на стомаха и гърдите по време и след бременност насърчава еластичността на кожата и предотвратява образуването на стрии;
 • полезно е за хора страдащи от диабет, тъй като съдържа в своя състав вещества, необходими за пълноценния синтез на инсулин от подстомашната жлеза. Във връзка с това се препоръчва употребата на масло от пшеничен зародиш на хората болни от диабет Тип 2;
 • премахва киселини и запек, нормализира баланса на полезните микроорганизми в червата;
 • предпазва и подобрява състоянието при язви на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, гастродуоденит (Gastroduodenita), езофагит (Oesophagitis), дисбактериоза, колит, ентероколит, холецистит, хепатит.

 

 

Маслото от пшеничен зародиш в борба с болестите.

Редовната употреба на масло от пшеничен зародиш се препоръчва за:

 • За укрепване на имунната система и предотвратяване на преждевременно стареене;
 • При заболявания на ендокринната система;
 • При заболявания на централната и периферната нервна система, за повишаване на устойчивостта на организма, при стрес и безсъние;
 • В състава на комплексна програма за борба в наднормено тегло;
 • По време на възстановителен период след тежки заболявания или операции;
 • В период на възстановяване след курс на лъчетерапия и химиотерапия;
 • При системна употреба на алкохол и остри алкохолни отравяния;
 • В състава на комплексно почистване на организма от токсини, шлаки и соли на тежки метали.

 

Също така, редовната употреба на маслото от пшенични зародиши, ще донесе съществена полза на тези:

 • Които се занимават със спорт или фитнес, тъй като спомага за повишаване на мускулните сили и физическата издръжливост;
 • Които живеят в екологически неблагоприятни райони;
 • Които професионалната им дейност е свързана с въздействието на вредни за организма на човека фактори, като шум, вибрации, радиация, действие на токсични вещества. С лечебно профилактична цел, маслото от пшенични зародиши трябва да се приема по 1 ч.л. 2 пъти дневно, 30 минути преди ядене, като оптималния курс е 1-2 месеца.

 

Външното приемане на маслото от пшенични зародиши най-вече е целесъобразно:

 • За подобряване състоянието на кожата и косата (това масло е много подходящо за суха и старееща кожа);
 • При травми и заболявания на кожата, тъй като маслото от пшеничен зародиш има противовъзпалително, ранозаздравяващо свойство, способства за активната гранулация и епителизация на наранената кожа, успешно се прилага в комплексно лечение на прорезни рани, изгаряния, екзема, невродермит, псориазис, акне;
 • След пластични операции, а също така при осезаемо „ провисване“ на кожата, в резултат на рязко намаляване на теглото след раждане, за предотвратяване на стрии и загуба на тонус на кожата;
 • За облекчаване на болките от артрит и натъртвания;
 • Идеално подхожда за подхранване на кожата около очите и изглаждане на бръчки;
 • За напукани, груби и лющещи се устни;
 • При цъфтеж на косата се препоръчва втриване в нея на масло от пшеничен зародиш;
 • При регенерация, овлажняване и изглаждане на кожата;
 • При пукнатини по ръцете и в ъглите на устните.

 

Въздействие върху кожата:

 • Има регенериращо, хидратиращо, успокояващо, противовъзпалително, ранозаздравяващо, почистващо и антицелулитно действие;
 • Стимулира обмяната на веществата, нормализира вътреклетъчния метаболизъм, поддържа функцията на мускулите и жлезите в организма, подобрява състоянието както на суха, така и на мазна кожа;
 • Съдържа много несапунифициращи се вещества, включително витамин Е, който е естествен антиоксидант, забавя стареенето на клетките и премахва възпаления на кожата;
 • То е с висока способност на проникване и помага за премахване на вредните вещества от тялото и кожата;
 • Подходящо за ежедневна грижа за лицето и ръцете;
 • Като масажно масло е тежко, но в комбинация с други прекрасно се прилага при заздравяващи рани, белези, премахва неравностите по кожата;
 • Препоръчва се при дерматит и слънчеви изгаряния;
 • Перфектно възстановява текстурата на кожата, подобрява кръвoобрaщението.

 

 

Начин на употреба на маслото от пшеничен зародиш:

С лечебно-профилактична цел, маслото от пшеничен зародиш трябва да се приема по 1 ч.л. 2 пъти дневно, 30 минути преди хранене (оптималната продължителност е 1-2 месеца). Също така този продукт може да се добавя към различни кулинарни ястия (салати, каши и гарнитури). Не се препоръчва да се подлага на топлинна обработка над 60 градуса, тъй като маслото губи своите полезни, хранителни и биологични свойства.

За профилактика на язва на стомаха и дванадесетопръстника, трябва да се приема на празен стомах 1 ч.л. 1 път дневно.

При профилактика на гастрит и колит трябва да се приема 1 ч.л. масло, 1 час след вечеря.

За деца от 5-15 години, бременни и кърмещи жени се препоръчва да се приема масло от пшенични зародили – ½ ч.л. 2-3 пъти на ден (продължителност на курса – 2 седмици).

За лечение на открити рани и изгаряния, маслото от пшеничен зародиш трябва да се загрее до 30 градуса, след което се намазва върху поразения участък на кожата (или върху засегнатата област да се постави напоена с масло марлена превръзка).

За облекчаване на болката при артрит и натъртвания, трябва да се масажира засегнатата зона със загрято до 40-50 градуса масло от пшеничен зародиш.

 

 

Използване на маслото от пшеничен зародиш в козметиката.

За външна употреба маслото от пшеничен зародиш има много разнообразни козметични действия, а именно:

 • Нормализира водно-липидния баланс на повърхността на кожата, перфектно омекотява и я подхранва, като я предпазва от лющене и изсъхване (съдържащата се в състава на маслото линоленова киселина, витамините Е и В3 активно предотвратяват загубата на влажност на кожата, а съдържащият се в този продукт, алантоин помага за омекотяване на кожата);
 • Предотвратява преждевременното стареене на кожата, свързано с хормоналния дисбаланс или прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи (това действие на маслото от пшеничен зародиш се дължи на наличието на витамин Е, полиненаситени мастни киселини и „растителни хормони“ - фитостероли в него);
 • Подобрява тена на кожата, предотвратява появата на старчески петна и има лек ефект на избелване на кожата;
 • Тонизира и освежава кожата, подобрява нейната структура и релеф, повишава нейната еластичност и нежност, способства за изглаждането на бръчките и премахването на стрии (това свойство на маслото се дължи на присъствието на витамин А, сяра, цинк и мед в него, които стимулират естествения синтез на фибрални протеини, колаген и еластин, придаващи на кожата еластичност и гладкост);
 • Успокоява раздразнената и чувствителна кожа;
 • Има почистващ ефект върху кожата, подпомага ефективното ексфолиране на мъртви клетки, нормализира секрецията на мастните жлези на кожата, способства за намаляването на порите, предпазва от възпаления (поради това си действие маслото от пшеничен зародиш широко се използва при лечението на акне);
 • Укрепва подкожните капиляри, предотвратява развитието на розацея и появата на видими разширени вени по нея;
 • Нормализира кръвообращението и лимфния дренаж в подкожно мастната тъкан, като предотвратява появата на целулитни натрупвания.

 

Практически универсалното по своите козметични действия масло от пшеничен зародиш се използва в козметиката като средство за грижа за повяхнала, лющеща се, загрубяла, напукана и раздразнена кожа. Също така този полезен растителен продукт е идеален за грижата върху нежна и чувствителна кожа около очите, придава тен, нежност и еластичност на кожата около бюста и в областта на деколтето. В качеството му на самостоятелно козметично средство, този продукт се нанася на поразените лющещи се, загрубели и възпалени участъци от кожата, върху възрастови бръчки в областта на челото, бръчки в ъгълчетата на очите, напукани устни, на пукнатини в ъглите на устните.

 • В домашната козметика, маслото от пшеничен зародиш се използва за витаминно и минерално обогатяване на фабричните козметични продукти (кремове, балсами за устни, маски, шампоани и т.н.), а също така често се използва в качество на:
 • Като съставен компонент на домашни козметични кремове, маски, козметични средства за почистване на кожата и отстраняване на грим;
 • Като компонент в състава на масажни масла и масла за антицелулитно приложение;
 • Като средство за грижата на нежната и чувствителна детска кожа;
 • Като базисно масло в ароматерапията;
 • Като средство за грижата за косата (богатото на витамини от групата на В масло от пшенични зародиши стимулира растежа на косата, подобрява притока на кръв към луковицата на косъма, предотвратява преждевременното побеляване на косата, нормализира секрецията на мастните жлези на кожата на главата, възстановява структурата на кутикулата на косъма, като придава на косите блясък и копринена красота). Именно затова маслото от пшеничен зародиш намира широко приложение в козметиката при косопад, използва се в лечението на себорея, а също така е отлично средство при увредена, отслабена и цъфтяща коса;
 • Като средство за заздравяване на ноктите;
 • Препоръчва се за прилагане върху всички типове кожа, за стимулиране на кръвообращението, нормализиране на метаболизма и подхранването на кожата.

 

Грижа за лицето:

Тъй като маслото от пшенични зародиши е доста гъсто и плътно по своята структура, използването му в чист вид може да се окаже по-тежко при грижата за лицето. Затова по-добре да бъде смесвано с други по-леки растителни масла.

При грижа за суха и старееща кожа – маслото от пшенични зародиши се смесва със зехтин, бадемово масло, масло от праскова или кайсиево масло, в съотношение 1:3 или 1:4 (т.е. 1 част масло от зародиши на пшеница – 3 или 4 от другите растителни маска). А в грижата за по-мазна и проблемна кожа – с масло от гроздови семена. Получената смес от масла може да се използва както в качеството на нощен крем, така и като обикновена маска, която се задържа на лицето около 20-30 минути.

За лечение на участъци с проблемна кожа с малко количество неразредено масло се намазват тези места от кожата, където има лющене, груби участъци или маслото се нанася на особено проблемните участъци като възпаление, раздразнения, сърбеж, акне, абсцеси, изгаряния, рани и т.н.

Също така неразредено масло се нанася върху бръчки по лицето, например в областта на челото в междувеждието, околоочните гънки, бръчките между носа и горната устна.

Намазване на кожата под очите с неразредено масло от пшеничен зародиш не се препоръчва, тъй като то може да се окаже твърде плътно и тежко, особено като се има предвид факта че кожата под очите е много тънка за разлика от другата кожа на лицето. Следователно за тази цел е препоръчително да се разреди в съотношение 1:3 с по-леко и рядко растително масло, например шипково масло. Така разредената маслена смес може да се използва ежедневно вместо козметични кремове и гелове за клепачи. Особено се препоръчва при изсъхнала и вече повяхнала, набръчкана кожа около очите.

 

За отпусната, набръчкана и старееща кожа:

3 с.л. масло от пшеничен зародиш се смесват с по 1 капка масло от мента, портокал и сандалово дърво. Нанесете получената смес върху памучна кърпа и я положете върху лицето, но не за повече от 20 минути. Не измивайте маската. Остатъците от маската ще се абсорбират от кожата на лицето.

 

За мазна кожа с акне:

Смесете 3 ч.л. масло от пшеничен зародиш с по 2 капки масло от лавандула, кедрово или карамфил. Нанася се на лицето също както при гореописаната маска.

 

За премахване на лунички и кожни петна:

Смесват се 3 с.л. масло от пшеничен зародиш, лимоново, бергамотово и хвойново масло. Напоява се една салфетка с получената смес и след това се поставя като маска върху кожата 2 пъти дневно в продължение на 20-30 минути.

 

За премахване на бръчките около очите:

Смесват се 3 с.л. масло от пшеничен зародиш с по 1 капка масло от сандалово дърво и нероли или 2 капки розово масло. Сместа се нанася с кръгови движения на пръстите на повърхността на кожата на клепачите и около устните, докато напълно се абсорбира.

 

Маска за суха и проблемна кожа на лицето и устните:

Използва се масло от пшеничен зародиш без примеси или с добавяне на по 1 капка масло от маточина и розово масло. Кожата се обработва 2-3 пъти на ден до пълно абсорбиране.

 

Грижа за устните.

Препоръчва се да се намажат напукани, сухи и лющещи се устни с това масло.

 

Грижа за косата.

Маслото от пшеничен зародиш се използва при косопад и възстановяване на еластичността и естествения блясък на косата.

 

Маска за укрепване на косъма:

Нанася се чисто масло от пшенични зародиши върху скалпа или се използва смес с масло от жожоба в съотношение 1:1.

 

Средство за измиване на главата.

Към маслото от пшенични зародиши се добавят по 2 капки борово масло, кедрово, евкалиптово, джинджифилово или портокалово масло, масло от мащерка. Получената смес се втрива в корените на косата. Тази маска се нанася 20 минути преди измиването на косата с шампоан.

Оценете
(0 гласа)

Свързани статии (по етикет)

Тиквеното масло е превъзходен диетичен продукт. Маслото от тиквени семки съдържа в себе си неизчерпаем запас от жизнена енергия за…
Фъстъченото масло широко се използва в азиатската кухня и в кухнята на САЩ.
Това масло няма рязък аромат и придава приятен чеснов привкус и пикантен аромат
Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Ако имате нужда от помощ

*

Свържете се с Нас и Нашият екип от професионалисти, ще Ви съдейства максимално

 

Въпроси? Позвънете!

България гр. Правец
бул. Трети март 45
Tel: +359 7133 2212
Tel: +359 877 430 660

 

Открийте ни!

Намерете най-близкият магазин до Вас, който предлага нашите Нерафинирани натурални масла.
Потърсете на картата тук

 

Заявка на продукти!

Свържете се с нашите дистрибутори, на посочените телефони, за да Ви съдействаме максимално бързо.