Ленено масло студено пресовано (Ленено олио) Агроселпром - 350 мл

EXTRA VIRGIN

Нерафинирано и недезодорирано.

Необработено (нерафинирано) масло, получено чрез еднократно студено пресоване на ленени семена.

Великолепно растително масло, произведено по старинна народна рецепта!

Отличено на конкурс през 2011 г. за качествена продукция на „100 най-добри продукта“ на Украйна.

В производството на Лененото масло на "Агроселпром" не е използван хексан, не са добавяни никакви химически добавки и оцветители. Продуктът е произведен чрез специфична технология, която съхранява молекулите на лененото семе "живи" и естествени. Лененото масло на "Агроселпром" е съхранило всички полезни елементи и витамини, което отличава продукта с изключителни лечебни свойства, в него се съхраняват всички необходими и полезни елементи и витамини, които много добре се усвояват от организма.

Приготвената с нерафинирани растителни масла храна, освен превъзходния вкус, също така е много полезна, тъй като не причинява затлъстявания. Такава храна помага за намаляване на излишното тегло. При направата на избор за нерафинирани растителни масла ние очистваме своя организъм,

подобряваме състоянието на вътрешните органи, изглеждаме и се чувстваме значително по-добре.

Нерафинираните растителни масла, при тяхната ежедневна употреба, не само лекуват но и предотвратяват появата на много заболявания, причинени от нездравословната градска екология: склероза, затлъстяване, гастрит, импотенция и т.н. Затова вместо да приемаме скъпи лекарствени препарати с химически произход, които се продават в аптеките, или да използваме широко рекламираните, но неизвестно от какво приготвени биологически-активни добавки, по-добре да преминем на натурални нерафинирани растителни масла, произведени по метода на студеното пресоване, които носят в себе си лечебната сила на растенията.

Неслучайно най-популярното средство в народната медицина се явяват именно нерафинираните масла. А народната медицина, отличавайки се от официалната, затова е и добра, защото използва в своя арсенал изключително природни средства, които нямат противопоказания и странични ефекти.

Всички нерафинирани растителни масла, произведени по метода на студеното пресоване, притежават най-високи хранителни лечебни свойства, за разлика от рафинираните масла, които са получени по метода на екстракцията. При получаването на масло по метода на студеното пресоване се съхраняват максимум витамините, минералите и биологически-активните вещества, които определят разнообразните и уникални свойства на тези масла. За съжаление, в сегашно време основно се използват други способи за получаване на хранителни растителни масла – по метода на екстракцията. При този способ маслата имат много лошо качество, но при метода на екстракцията се получава по-голямо количество, за разлика от метода на студеното пресоване, и във връзка с това себестойността на екстракционното рафинирано масло всякога е по-ниска от нерафинираното. Поради това, за голямо съжаление, на рафтовете на супермаркетите много трудно се намират истински нерафинирани растителни масла получено по метода на студеното пресоване. В повечето случаи, това което виждаме на рафтовете са евтини екстракционни рафинирани растителни масла.

Използва се за приготвянето на всякакви студени храни, салати, зеле и сосове. С лененото масло може да се овкусяват всякакви каши, варени картофи, добавя се в супи и основни ястия, може да се смесва със сметана и майонеза. Много е вкусно и полезно при смесване с извара и зеленчуци.

Лененото масло се използва в кулинарията по обикновен начин, както всяко растително масло.

В източните страни, то се е използвало като основно растително масло, но с появата на по-евтиното слънчогледово масло, постепенно е било забравено. Едва в последните години, това масло е започнало да се използва за приготвяне на хранителни ястия. Но за съжаление все още лененото масло не е станало толкова популярно.

Как е нужно да използваме лененото масло в кулинарията, за да може максимално да се съхранят неговите полезни качества?

Ще се спрем на един от най-важните недостатъци на лененото масло. Това масло не подлежи на дълга топлинна обработка, тъй като губи практически всички свои полезни свойства. За пържене, варене, задушаване и т.н. – не трябва да го използвате. Затова най-полезно за нашето здраве е да използвате лененото масло в кулинарията като добавка в готовите блюда или за подправяне и овкусяване на салати.

Също така може да се увеличи полезното действие на лененото масло с някои други продукти. Към такива продукти се отнасят мед, кисело мляко, извара, йогурт, кисело зеле, цвекло и моркови. Тези продукти си помагат взаимно за най-пълно усвояване и допринасят максимална полза на човешкия организъм. Употребяването на ленено масло с месо от пиле или пуйка, риба, и препечен хляб способства за синтезирането „хормона на щастието“ – серотонин. Прясното и качественото ленено масло има леко горчив вкус, който придава пикантен вкус на храните. Опитайте лененото масло и, възможно е, то за постоянно да се насели във вашия хладилник, като замени куп лекарства и козметични средства.

 

При по-дълго съхранение е допустима минимална естествена утайка.

 

 

Състав и полезни свойства на Лененото масло.

Лененото масло е широко използвано като лековит, лесно смилаем и гъвкав инструмент в помощ на почти всички болести. Консумацията на маслото от ленени семена не води до никакви странични ефекти.

Според съдържанието на ненаситени мастни киселини лененото масло надминава почти 2 пъти рибеното масло. В маслото от ленено семе се съдържат алфа-линоленова киселина (ОМЕГА-3) - 60%, линолова киселина (ОМЕГА-6) - 20%, олеинова киселина (ОМЕГА-9) - 10%.

Полиненаситените мастни киселини - ОМЕГА-3 и ОМЕГА-6, които се съдържат в лененото масло на „Агроселпром“ повишават устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания, спомагат за отделянето на излишния холестерол, изчистват кръвоносните съдове и разреждат кръвта, като по този начин се предотвратява образуването на кръвни съсиреци, които причиняват инсулти.

Нека се спрем на най-полезните съставки на лененото масло, които го правят незаменим помощник за човека:

 • ОМЕГА-3 (60%), ОМЕГА-6 (20%), ОМЕГА-9 (10%).
 • Наситени мастни киселини - стеаринова, палмитинова и миристинова.
 • Витамини: Витамин А, Витамин B1, Витамин Е, Витамин К.
 • Макро- и микро елементи: калий, фосфор, магнезий, желязо, цинк.

В лененото масло се съдържат също така и линамарин, фитостероли, сквален (до 8%), тиопролин, лецитин, бета каротин.

Въпреки не малкия списък на компоненти, влизащи в състава на натуралното ленено масло, най-голяма стойност представлява комплекса от полиненаситени и мононенаситени мастни киселини. Алфа-линоленова (ОМЕГА-3) е незаменима и крайно необходима за нашия организъм. За съжаление в повечето хранителни продукти тя или въобще липсва или присъства в много малки количества. Рибеното масло е известно с голямото си съдържание на тази мастна киселина. А същевременно съдържанието на ненаситени мастни киселини в лененото масло е 2 пъти повече отколкото в рибеното масло. Ето това е уникално масло. Руската академия на медицинските науки и големия опит от използването на лененото масло в САЩ, Канада и Германия, потвърждават изключителната полезност на това масло за човешкия организъм.

 

Лененото масло се явява безусловен лидер сред растителните масла. То се използва при:

 • Захарен диабет - честата употреба на малки количества ленено масло, съдържащо ОМЕГА-3 киселина, подобрява действието на инсулина и предпазва организма от появата и развитието на диабет. При това не само се подобрява възприемането на инсулина, но се снижава и на холестерола.
 • Превенция и помощ при сърдечно съдови заболявания исхемична болест на сърцето, коронарна болест на сърцето, атеросклероза, инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт. Консумацията на ленено масло намалява вероятността от образуване на кръвни съсиреци.
 • Спомага за намаляване на кръвното налягане и поддържане на имунната система.
 • Подобрява функцията на черния дроб.
 • Лененото масло има отлично действие при гастрит, колит и запек.
 • Предотвратява заболявания на щитовидната жлеза.
 • При лечение и профилактика на онкологични заболявания.
 • За понижаване нивото на холестерина и триглицеридите.
 • Лененото масло действа благоприятно при глисти, язва и киселини в стомаха.
 • Подобрява състоянието на кожата и косата.
 • Като задължителен елемент в храненето на бременните жени за правилно развитие на главния мозък на ембриона.
 • За жените в менопауза.
 • За повишаване на потенцията.
 • Има противовъзпалително и антиоточно действие.
 • Повишава еластичността на кръвоносните съдове на очите, подобрява микроциркулацията и възпрепятства възникването на спазми на съдовете.
 • Притежава подмладяващо и ранозаздравяващо действие при изгаряния, измръзвания и лъчеви поражения на кожата.
 • Има оздравително действие при изгаряния, измръзвания, радиационни поражения върху кожата.
 • Понякога употребата на ленено масло в течение на няколко дни, значително подобрява картината при лечение на астма.
 • Като общоукрепващо действие за възрастни и деца.
 • Успешно се прилага в множество диети и хранителни режими с цел отслабване.

 

По съдържанието си на ОМЕГА-3 и ОМЕГА-6 лененото масло превъзхожда другите продукти, които обикновено употребяваме и само 1-2 с.л. ленено масло обезпечава дневната потребност от тези необходими за организма ненаситени мастни киселини.

В продължение на много столетия, ленът е хранил и обличал хората, лекувал ги е, сгрявал ги е телесно и душевно. Затова няма да сгрешим, ако кажем че лененото масло вече много векове служи на човека и ефективно охранява неговото здраве.

 

Лененото масло не се препоръчва при:

 • Свръхчувствителност.
 • Обострен хроничен холецистит.
 • Повишен риск от кървене.

 

 

Лененото масло в борба с болестите.

Лененото масло се използва като комплексно лечение на много заболявания, а също така служи като източник на незаменимата алфа-линоленова киселина, дефицитът на която неблагоприятно се отразява на човешкото здраве.

 

Сърдечно съдова система.

При редовната употреба на ленено масло, то снижава нивото на холестерина в кръвта средно около 25%, на триглицеридите със 65%, намалява се вискозитета на кръвта и увеличава еластичността на кръвоносните съдове. В резултат на това се понижава артериалното налягане и се намалява риска от образуване на кръвни тромби. Има данни, че при приемане на 1 с.л. ленено масло се понижава артериалното налягане на
9 мм живачен стълб. Препоръчва се използването на лененото масло в комплексно лечение и за цел профилактика на атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертония, инсулт, инфаркт и тромбофлебит.

 

Стомашно-чревен тракт.

Редовната употреба на ленено масло способства за нормалната работа на храносмилателната система. В частност, това масло подобрява работата на черния дроб, премахва киселините в стомаха и при запек, почиства червата от паразити. Лененото масло има изключително полезен ефект върху чревната лигавица. Използването на лененото масло се препоръчва при гастрити, възпалителни заболявания на хранопровода, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колити, дуоденити, цироза на черния дроб, мастна дистрофия на черния дроб, хепатит, хемороиди, камъни в жлъчката, остатъчни явления след дизентерия, дълговременен запек.

 

Дихателна система.

Лененото масло се препоръчва при лечение при болки в гърлото, възпаление на сливиците, ларингит, бронхиална астма. Препоръчва се употребата на ленено масло от хора, страдащи от хронически бронхо-белодробни заболявания, тъй като това масло е високоефективно средство за профилактика на остри възпалителни процеси.

 

Имунитет.

Лененото масло е отличен имуностимулатор. Препоръчва се употребата на това масло в следоперационен период, изтощени пациенти по време на рехабилитация, и често боледуващи хора по време на грипна епидемия и атипична пневмония.

 

За жените.

Лененото масло способства за нормализацията на хормоналните нива, подобрява настроението в предменструален и период на менопауза. Силно се препоръчва използването на лененото масло по време на бременност, тъй като компонентите на това превъзходно масло имат благоприятен ефект върху хода на бременността и раждането, а също така способства за правилното развитие на мозъка на бъдещото бебе.

 

За мъжете.

Редовната употреба на ленено масло повишава потенцията, способства за повишаване на половите хормони.

 

За децата.

Препоръчва се включването на ленено масло в детската храна за пълноценно развитие на техния организъм. Особено е необходимо да се включва в храната на слаби деца и деца с хроническо бронхо-белодробни заболявания. Трябва да се отбележи и че лененото масло подобрява усвояемостта на калция, което е изключително важно за растежа на детския организъм.

 

Профилактика при онкологични заболявания.

Онкологичните заболявания са бичът на нашето време. Учените от цял свят признават, че най-важното нещо в борбата с тази ужасна болест е нейната превенция. В състава на лененото масло влиза притежаващата ясно изразен противораков ефект полиненаситената мастна киселина ОМЕГА-3 и лигнани, за съжаление в много малко количество (най-голям брой растителни фибри се съдържат непосредствено в лененото семе). Препоръчва се използването на лененото масло и ленените семена в комплексно лечение на онкологични заболявания и последваща профилактика. Изследванията са показали, че това масло е особено ефективно за предотвратяване на рак на гърдата и рак на дебелото черво.

 

Профилактика при заболявания на нервната система.

Лекарите от цял свят признават изключителното благотворно влияние на лененото масло върху мозъчната дейност. При достатъчно редовна употреба на ленено масло е забелязано значително подобрение на паметта и бързина на реакциите. Мозъкът на човека съдържа 60% мазнини и той се нуждае само от ненаситени мастни киселини, които са в изобилие в лененото масло. Във връзка с изложеното по-горе, това масло е необходимо за децата, за хора на умствения труд, както и разбира се за хора в напреднала възраст. Доказано е също изключителното благоприятно действие на лененото масло върху нервната система като цяло. То има положителен ефект при някои видове депресии и е способно да облекчи боледуващите от шизофрения.

 

Профилактика при заболявания на пикочните пътища.

Лененото масло успешно се използва при лечение на заболявания на бъбреците и на пикочния мехур.

 

Профилактика при заболявания на опорно-двигателния апарат.

Използването му е както външно, така и вътрешно при възпалителни заболявания на ставите: артрит, артроза, ревматизъм, бурсит и т.н. То ще помогне да се справите с възпалителния процес и да се облекчи състоянието на пациента.

 

Профилактика при кожни заболявания.

Препоръчително е да се използва в комплексно лечение на различни възпалителни кожни заболявания като себорея, псориазис, екзема, акне, розацея, сухи кожни обриви, херпес и т.н. Лененото масло помага в лечението на трудно заздравяващи рани и язви и пукнатини по кожата. Има благоприятен ефект при лечението на мазоли и брадавици. Използва се и при лечение на повърхностни изгаряния в смес с вода и вар (1:1).

 

Профилактика при наднормено тегло.

В наше време, проблемът с наднорменото тегло и затлъстяването се превръща във все по-актуален. Калоричността на мазнините е много висока и затова много хора се борят с проблема на излишното тегло, като изключват от ежедневната си храна мазнини, но това съвсем не е изход от това положение. Ненаситените мастни киселини са от съществено значение и са необходими на човешкия организъм. Лененото масло напълно компенсира дефицита на ненаситени мастни киселини. И тъй като, ОМЕГА-3 и ОМЕГА-6, присъстват в лененото масло в големи количества, то способства за нормализацията на липидния метаболизъм и обмяната на веществата като цяло. Ако сте с наднормено тегло и затлъстяване, включете в своята диета ленено масло. То ще ви помогне да се справите с проблема. Лененото масло може да помогне за намаляване на апетита, като стимулира центъра на насищане, което облекчава съблюдаването на диетата. Освен това, това масло увеличава скоростта на преминаване на храната през хранителния тракт и намалява коефициента на абсорбция в червата. Разбира се, необходимо е да се намали съдържанието на калории в храната и да се увеличи физическата активност. Без това условие, никой, дори и най-съвършеното средство няма да бъде в състояние да ви помогне.

 

Профилактика при захарен диабет.

Най-вече лененото масло подобрява работата на панкреаса и ендокринната система като цяло. То се явява много добро средство в профилактиката на диабета. При захарния диабет се ограничава употребата на захар и мазнини. При такава строга диета, при малкото разрешено количество на мазнини, просто е необходимо да се използват ненаситени мастни киселини, които са незаменими за организма на човека.
Най-вероятно, най-добрият продукт за тези цели е лененото масло. Лекарите са установили, че редовната консумация на ленено масло намалява честотата на диабетната невропатия при болните. Забелязано е също понижаването на нивото на захар в кръвта при диабет тип 2. Разбира се, болестта диабет не е шега, така че се консултирайте с вашия лекар за необходимата лично за вас доза от ленено масло.

 

Профилактика при алергични реакции.

Използването на ленено масло ще ви помогне за премахване на проявата на алергични реакции.

 

Профилактика при заболявания на зрителните органи.

Редовната консумация на ленено масло оказва благоприятно влияние на състоянието на зрението, подобрява както зрителната острота, така и цветоусещането.

 

Профилактика при стоматологични заболявания.

С лененото масло се лекуват огнища на възпаление. Препоръчително е да се използва при лечението на възпалителни процеси в устната кухина: стоматит, зъбен кариес и кървене на венците. Лененото масло е необходимо да се включи в диетата на вегетарианците, веганите и на хора, които по една или друга причина не ядат риба, за да се компенсира недостига на ненаситени мастни киселини, жизнено важни за човека. Също така е изключително необходимо за често боледуващи деца, изтощени пациенти и хора в следоперационен период.

 

Използване на лененото масло.

Като превантивна мярка е достатъчно да се взема по една супена лъжица ленено масло сутрин 30 минути преди ядене. Профилактичният прием на лененото масло се провежда на курсове по 10 дни през 2 седмици, като е желателно да се направят 3-4 курса. Препоръчва се също така, ежедневно да се добавя от това масло в салатите, кашите, готовите ястия от зеленчуци, без да се подлага на термична обработка, за да се постигне максимално запазване на полезните свойства. За лечебни цели се приемат 2 с.л. ленено масло – курс на лечението не по-малко от 3 месеца.

 

При борба с наднорменото тегло.

Лененото масло не трябва да се приема при високо ниво на триглицериди в кръвта, тъй като е възможно растителните мазнини да не се разграждат. Затова първо трябва да се направи анализ на кръвта. Ако триглицеридите са в пределите на нормата, то лененото масло ще помогне. Сутрин 30-40 минути преди закуска, изпийте една чаена лъжица ленено масло и след това една чаша топла вода. През деня трябва да се добавя ленено масло в готовите ястия. Преди сън да се изпие една 1 ч.л. ленено масло. През деня трябва да се консумират 2 с.л. ленено масло. Разбира се, трябва да се ползва с балансирана диета по отношение на калорийността на храната и да се увеличи физическата активност. Курсът на лечението е 3 месеца, но си струва да напомним, че диетата – това е начин на живот, а не временна мярка.

 

При сърдечно съдови заболявания.

В допълнение към лечението предписано от вашия лекар, се препоръчва веднъж дневно приемане на 1 ч.л. ленено масло, 2 часа преди вечеря и постепенно да се увеличава дозата до 1 с.л. Курсът на лечение трябва да се съгласува с лекуващия лекар.

 

При първична хипертония.

(кръвното налягане не трябва да превишава 150/90)

Препоръчва се да се приемат по 2 ч.л. ленено масло преди обяд и преди сън. При повишено кръвно налягане отлично си прилага специален масаж на тялото с ленено масло.

 

При атеросклероза.

Препоръчва се да се приема 1 с.л. сутрин 30-40 минути преди ядене и вечер 1 час след вечеря. Курсът на лечение е 3 седмици, след това се препоръчва да се направи пауза от 2 седмици и лечението може да се повтори.

 

При множествена склероза.

Лененото масло е способно да облекчи състоянието на пациента при това тежко състояние. Препоръчва се да се приема по 2 ч.л. ленено масло сутрин, 30 минути преди закуска и вечер не по-малко от 2 часа след вечеря. Вътрешният прием на лененото масло трябва да се комбинира с външно прилагане. Веднъж на всеки 3 дни се препоръчва масаж на ръцете и краката и веднъж месечно масаж на цялото тяло.

 

При гастрит.

При лечението на гастрит се препоръчва да се приема 1 с.л. ленено масло на гладно желателно и с отвара от жълт кантарион.

 

При язва на стомаха.

Препоръчва се да се приема по 1 с.л. преди всеки хранителен прием от следната маслена смес:

 • облепихово масло – 70 мл;
 • ленено масло – 50 мл;
 • масло от жълт кантарион – 30 мл.

Преди употреба разклатете сместа! Да се съхранява в хладилник в затворена опаковка.

 

При лечение на черния дроб и холецистит.

Препоръчва се да се приемат 1-2 ч.л. ленено масло по време на хранене, 2-3 пъти на ден. Курсът на лечение е 2-3 седмици. При остър холецистит, лененото масло не трябва да се приема.

 

При изгаряния и повърхностни рани.

Препоръчва се лененото масло да се използва в смес с други растителни масла и сокове от някои растения.

 

Рецепта 1:

 • ленено масло – 2 с.л.;
 • облепихово масло – 1 с.л.;

 

Рецепта 2:

 • ленено масло - 3 с.л.;
 • сок от живовляк – 1 с.л.

 

Рецепта 3:

 • масло от жълт кантарион – 30 мл;
 • ленено масло – 50 мл;
 • облепихово масло – 70 мл.

Сместа се разбърква много добре, нанася се на увредената повърхност на кожата или се покрива с напоена от сместа салфетка. Превръзката трябва да се сменя 1 път на ден до пълно заздравяване.

 

При гнойни рани.

Нанесете върху гнойните рани следния състав:

 • ленено масло – 50 мл;
 • каша от чесън – 5 г.

Курсът на лечение се продължава до пълно изчистване на повърхността на раната.

 

При мазоли на краката.

Пригответе следната смес:

 • ленено масло – 50 мл;
 • сок от червен лук – 10 мл.

Прави се баня на краката в топла сапунена вода, след това изплакнете краката и ги подсушете. Втрийте сместа в кожата на крака и обуйте меки вълнени чорапи. Процедурата се препоръчва да се прави през ден, желателно е преди лягане. Курсът на лечение е 2-3 седмици.

 

При брадавици.

Народните лечители препоръчват брадавиците да се намазват с ленено масло 2-3 пъти на ден до пълното им изчезване.

 

При алергични обриви и ожулвания.

Пригответе следната смес:

 • мехлем от невен – 100 мл;
 • ленено масло – 1 с.л..

Необходимо е увредените места да се намазват 2-3 пъти на ден до пълно заздравяване.

 

При алергични обриви и облекчаване на сърбеж.

Намазване на увредените части на кожата със смес от следните масла:

 • ленено масло – 20 мл;
 • масло от коприва – 10 мл.

Курсът на лечение е в продължение на 3-4 дни.

 

При пустулозен обрив.

Пригответе следната смес:

 • ленено масло – 50 мл;
 • стрептоцид бял (на прах) – 10 г.

Сместа се разбърква старателно, нанася се върху увредената зона на кожата, оставя се за 1 час, след което се премахват остатъците от сместа с краставичен лосион. Процедурата трябва да се извършва 2 пъти на ден, сутрин и вечер, до пълно изчезване на обрива.

 

При екзема и псориазис.

Препоръчва се за смазване на обрива със следната смес:

 • еруков мехлем – 50 г;
 • ленено масло – 50 мл.

Необходимо е също така да се включи лененото масло в ежедневната храна, разбира се без да се подлага на топлинна обработка.

 

При хемороиди.

При лечение на възпалени хемороиди се препоръчва да се ползва следната смес:

 • ленено масло – 30 мл;
 • облепихово масло – 30 мл;
 • мехлем от невен – 50 г;
 • анестезин (на прах) – 1 г.

Съставките се смесват внимателно, в сместа се потапя стерилен тампон и се полага върху възпалените хемороиди през нощта, който се превързва с Т-образна превръзка. Курсът на лечение е 1 седмица.

 

При хрема, синузит и синуит.

Препоръчва се намазване на лигавицата на носа със следната смес:

 • ленено масло – 50 мл;
 • сок от чесън – 7 мл.

Курсът на лечение е до нормализиране на състоянието.

 

При заболявания на гърлото и устната кухина.

В комплексното лечение на стоматит, възпаление на сливиците, болки в гърлото и ангина е нужно да се използва лененото масло. Нужно е да се приеме 1 с.л. лъжица в устата чисто (неразредено) ленено масло и да се смуче в течение на 5 минути, след което гъстият остатък от масло трябва да се изплюе. Тази процедура се препоръчва да се провежда 3-4 пъти на ден до пълно оздравяване. Разбира се е необходимо и да се ползва лененото масло и вътрешно, като общоукрепващо, тонизиращо и противовъзпалително средство.

 

При заболявания на опорно-двигателния апарат.

Препоръчва се да се приема лененото масло по 1 с.л. 2 пъти на ден (сутрин и вечер) на празен стомах и да се прави масаж на участъците с болката с леко затоплено ленено масло. Курсът на лечение е 1 месец, а след това се прави пауза от 2 седмици и след това курсът може да се повтори. Разбира се, това няма да ви излекува от болестта завинаги, но болката няма да бъде толкова остра. Ние препоръчваме тези процедури да се извършват минимум 2 пъти в годината (пролет и есен) при артрити, полиартрити, радикулит, като добре помагат компреси от смес на ленено масло с кипарисово, мента, хвойна и етерично масло от розмарин.

 

При запек.

Когато запекът е остър се препоръчва да се приема по 1 с.л. ленено масло 30 минути преди закуска и вечеря. При лечение на запек от лека до умерена форма се препоръчва да се приема следната смес:

 • 1 с.л. ленено масло;
 • кисело мляко (обезмаслено).

Приемете сместа 1 час преди лягане.

 

За следоперативен период.

Препоръчва се да се използва 1 с.л. ленено масло 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене. Курсът на възстановителната терапия е в продължение на 1-2 месеца.

 

При гинекологични заболявания.

Напоен в ленено масло памучен тампон се поставя във влагалището, оставя се 1 час и 30 минути. Процедурата се прави 2 пъти дневно.

 

При предменструален синдром.

Препоръчва се употребата на смес от ленено масло в съотношение 1:3 за облекчаване на болката, спазмите и за придобиване на сили.

 

Противопоказания при използването на лененото масло.

С особено внимание лененото масло трябва да се приема от хора, страдащи от жлъчно-каменна болест (холелитиаза), остър холецистит и панкреатит. Не приемайте ленено масло по време на тежка диария и възпаление на роговицата на очите. Противопоказен е приема на ленено масло при употребата на антидепресанти и противовирусни средства, а също така от жени използващи орални контрацептиви. Хората страдащи от хронически заболявания, преди употреба на това масло трябва да се консултират с лекуващия лекар.

 

 

Използване на лененото масло в козметиката.

Редовната употреба на ленено масло в храната също помага за подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите, даже без никакви допълнителни процедури. Разбира се, това масло се използва в козметиката. То подхранва, хидратира и подмладява кожата. Много често се използва за грижата при суха, отпусната, изтощена, набръчкана и застаряла кожа. Това масло много бързо премахва сухотата и лющенето на кожата. С постоянната употреба се увеличава еластичността и здравината на кожата, даже е способно и да изглади фините бръчки. Може да се използва и само върху участъците със суха кожа.

В допълнение, лененото масло може лесно да се справи с различните видове възпаления и раздразнения по кожата, така че трябва да се използва в лечението на чувствителна и раздразнена кожа. Това масло помага за възстановяване на кожата, а също така се използва успешно за лечение на рани, порязвания, пукнатини, мазоли, ожулвания и декубитални рани. В домашната козметика лененото масло може да се използва в чист вид, като го ползвате като нощен крем за суха, лющеща се, старееща и набръчкана кожа, като намазвате увредените участъци няколко пъти на ден. Не трябва да се използва лененото масло за мазане на кожата около очите. Лененото масло също така може да се смесва с други козметични средства за суха, лющеща се и старееща кожа. Но не трябва да се забравя, че приготвените с ленено масло кремове, маски, лосиони не са трайни и не подлежат на дълго съхраняване. Те трябва да се използват в продължение на 15-20 дни и през цялото време да се съхраняват в хладилник. Именно поради краткия срок на годност на лененото масло, то не се използва в козметичната индустрия.

 

Лененото масло за лицето, шията и деколтето.

 

Маска за суха и лющеща се кожа.

 • 1 ч.л. ленено масло;
 • 1 ч.л. мед;
 • 1 жълтък.

Всичките съставки се смесват старателно, леко се затоплят на водна баня и се нанасят върху предварително почистен участък от кожата. След 15 минути се измива само с топла вода. Тази маска може да се ползва и за напукана, груба и състарена кожа.

 

Скраб-маска за лющеща се кожа.

 • 1 с.л. ленено масло;
 • 1 с.л. овесени трици.

Съставките се смесват добре. Положете върху влажна кожа сместа и масажирайте с върховете на пръстите си в продължение на 1-2 минути. След това маската се оставя за още 10-15 минути и след това се измива с топла вода. Вместо овесени трици може да се използват и ситно смлени орехи или утайка от варено кафе.

 

Витаминозна маска за суха и старееща кожа.

 • пресни листа от коприва;
 • 1 с.л. ленено масло.

Пресните листа се попарват с вряла вода и се смилат в блендер. На 2 супени лъжици получена каша добавете 1 с.л. ленено масло. Сместа се разбърква старателно и се поставя върху почистено лице. Държи се в продължение на 20 минути, след което се измива с топла вода. Тази маска се използва също при мастни кожни участъци при комбинирана кожа.

 

Успокояваща маска за суха и старееща кожа.

 • 2 с.л. топло мляко;
 • 1 с.л. извара;
 • 1 с.л. ленено масло.

Всички съставки старателно се смесват. Получената смес се намазва върху почистена кожа и се оставя 20-25 минути, след което се измива с топла вода.

 

Маска за суха кожа.

 • 2 с.л. настъргана прясна краставица;
 • 1 с.л. сметана;
 • 1 с.л. ленено масло.

Всички компоненти се смесват, маската се нанася върху предварително почистена кожа на лицето, шията, областта на деколтето и след 15 минути се изплаква с топла вода. Тази маска дава на лицето нов и свеж облик, перфектно премахва различни зачервявания и възпаления.

 

Маска за суха, застаряваща и повяхнала кожа.

 • 1 с.л. мая (пресована);
 • 1-2 с.л. топло мляко;
 • 1 с.л. сметана;
 • 1 ч.л. ленено масло;
 • 1 ч.л. лимонов сок;
 • 1 ч.л мед.

Маята се разтваря в млякото до еднородна каша със средна гъстота и след това се добавят останалите съставки при постоянно разбъркване. Нанесете дебел слой от маската върху почистеното лице. Маската се задържа в продължение на 15 минути, след което се измива с хладка вода.

 

Маска за суха, нормална и комбинирана кожа.

Тази маска прекрасно освежава, подхранва, хидратира и тонизира кожата.

 • 1 с.л. сметана;
 • 1 суров жълтък;
 • 1 ч.л. смляна лимонова кора;
 • 1 с.л. ленено масло.

Всички съставки се смесват. Сместа се нанася върху предварително почистена кожа, оставя се за 15 минути, след което се изплаква с хладка вода.

 

Почистващ лосион за суха, нормална и комбинирана кожа.

Този лосион не е подходящ само за много мазна и чувствителна кожа.

 • 1 суров жълтък;
 • 1 с.л. ленено масло;
 • 50 мл течна сметана;
 • 1/2 лимон;
 • 2 ч.л. течен мед;
 • 50 мл камфоров спирт.

Жълтъкът се смесва с лененото масло и сметаната, отделно от това се изстисква половин лимон, вътрешността се надробява и се залива с ½ чаша кипяща вода, покрива се с капак и се държи 15 минути, след което се прецежда. Лимонената отвара се смесва с по-рано изцедения лимонов сок и се добавя меда. След това двете смеси се смесват, добавя се камфоровият спирт и се разбърква добре. Готовият лосион се държи в затворена стъклена бутилка и се съхранява в хладилник. Преди употреба лосионът трябва да се разбие. Този лосион перфектно почиства кожата, а също така я подхранва, омекотява и тонизира. Лосионът трябва да се използва 2 пъти на ден – сутрин и вечер преди лягане. Нанесете лосиона върху кожата и след 15-20 минути изплакнете с хладка вода, след което намажете лицето си с крем, който употребявате често.

 

Маска за нормална кожа.

 • 1 суров жълтък;
 • 2 с.л. пюре от ягоди или 2 с.л. доматено пюре;
 • 1 с.л. ленено масло;
 • 1 ч.л. пшенично брашно.

Всички съставки се смесват и се разбиват с миксер до еднородна маса. Нанесете готовата маска върху предварително почистена кожа. Маската се държи 20 минути и след това се измива с хладка вода.

 

Маска за мазна кожа.

 • 1 суров яйчен белтък;
 • 1 с.л. сметана;
 • 1 с.л. извара;
 • 1 с.л. ленено масло.

Всички компоненти се смесват старателно. Готовата маска се полага върху предварително почистена кожа, държи се 15 минути, след което се изплаква с хладка вода.

 

Средство за лунички и пигментни петна.

 • 40 мл вода;
 • 0.5 г боракс;
 • 20 г ланолин;
 • 5 г ленено масло.

Ланолинът се смесва с лененото масло, бораксът се разтваря в топла вода. Двете съставки се разбъркват до гъста каша. Нанася се върху предварително почистената кожа, върху местата с лунички или с пигментни петна. Тази маска се прилага 2 пъти седмично в продължение на 1 месец.

 

Лененото масло за ръцете.

Нашите ръце са уязвими много повече от лицето ни. Тъй като те се подлагат на много изпитания в ежедневието ни. Обърнете внимание на ръцете си и лененото масло може да бъде чудесен помощник.

 

Маска за лющеща се кожа на ръцете.

 • 1 суров жълтък;
 • 1 с.л. ленено масло;
 • 1 ч.л. мед;
 • 1 ч.л. лимонов сок.

Всички съставки се смесват старателно. Старателно измийте ръцете си във вода, в която преди това са варени картофи. Нанесете сместа върху ръцете си преди лягане. Поставете на ръцете си меки памучни ръкавици и ги оставете до сутринта. Ефектът от тази маска е просто невероятен. Ако кожата на ръцете е загрубяла, след това предлагаме да се направи масаж с чисто ленено масло. Това масло омекотява кожата много по-добре от крема за ръце.

 

Ефективна маска за суха и увредена кожа на ръцете.

 • 1/2 ч.л. ленено масло;
 • 1 суров жълтък;
 • 1 капсула витамин Е;

Смесете всички съставки. Ръцете трябва да се напарят в гореща вода, да се подсушат и след това маската се нанася върху тях. След това се поставят памучни ръкавици и се държи 30-40 минути. Маската се измива с топла вода без използване на сапун.

 

Ленено масло за косата.

Лененото масло е изключително полезно за суха и изтощена от къдрене и боядисване коса. Това масло може да подари красота, блясък и копринен вид на вашата коса. Само не очаквайте незабавни резултати. Втрийте лененото масло в кожата на главата преди всяко измиване, след 3-4 месеца вие ще бъдете собственик на шикозна купа от лъскава и копринена коса. Може да добавите лененото масло в козметичните маски за коса, като по този начин обогатявате техния състав и повишавате техните полезни свойства.

 

Укрепваща маска за коса.

 • 50 мл ленено масло;
 • 30 мл глицерин.

Лененото масло и глицерина се смесват и сместа се втрива в кожата на главата. Оставя се 1 нощ, на сутринта косата се измива с мек шампоан. Необходим е курс от 2-3 седмици.

 

Маска за суха коса.

 • 1 и ½ с.л. ленено масло;
 • 2 с.л. водка.

Съставките се смесват старателно. Сместа се нанася върху мокра коса и леко се втрива в корените на косата. Върху косата се завива топла кърпа и се оставя за 30-40 минути. Измийте косата с мек шампоан. Процедурата трябва да се извършва най-малко 1 път седмично в продължение на 5-6 седмици.

 

Маска за укрепване растежа на косата.

 • 2 с.л. ленено масло;
 • 2 с.л. настърган червен лук;
 • 1 с.л. мед.

Всички съставки се смесват, втриват се в кожата на главата с леки масажиращи движения, държи се 30 мин., след което косата се изплаква със шампоан и балсам, за да се отървете от неприятната миризма.

 

Витаминна маска за коса.

 • 1 суров жълтък;
 • 1 с.л ленено масло;
 • 1 с.л. облепихово масло;
 • 1 ч.л. тинктура от елеутерокок (сибирски женшен).

Всички съставки се смесват, разбиват се в блендер до еднородна маса. Втрийте получената смес в корените на косата, а също така и по цялата ѝ дължина. Сложете на главата си полиетиленова шапка и увийте с хавлиена кърпа. Задържа се 1-2 часа, след което косата се измива с шампоан.

 

Лененото масло при масаж на тялото.

Лененото масло успешно се използва в качеството му на масажно средство, както самостоятелно, така и в смес с други масла, а също така и с добавяне на етерични масла. Може да направите такова масажно масло по следния начин:

 • 2 с.л. ленено масло;
 • 3 капки етерично масло от здравец;
 • 3 капки етерично масло от лимон;
 • 3 капки етерично масло от хвойна;
 • 3 капки етерично масло от копър.

Също така за грубите участъци по кожата на краката, коленете ръцете и лактите се използва следната смес:

 • На 1 с.л. ленено масло се добавят по 2 капки етерични масла от кипарис, лавандула и розмарин.

 

Средство за стрии след раждане:

 • 60 мл масло от жожоба;
 • 40 мл ленено масло;
 • 6 капки етерично масло от сандалово дърво;
 • 6 капки етерично масло от лимец;
 • 2 капки етерични масло от нероли.

Всичките масла се наливат в бутилка, плътно се затваря и се съхранява в хладилник. Сместа трябва да се нанася ежедневно в областта на корема, гърдите, бедрата и участъци с проява на стрии. Процедурата е най-добре да се извършва след душ или вана, като сместа се нанася върху влажна кожа.

Оценете
(1 глас)

Свързани статии (по етикет)

Тиквеното масло е превъзходен диетичен продукт. Маслото от тиквени семки съдържа в себе си неизчерпаем запас от жизнена енергия за…
Фъстъченото масло широко се използва в азиатската кухня и в кухнята на САЩ.
Това масло няма рязък аромат и придава приятен чеснов привкус и пикантен аромат
Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Ако имате нужда от помощ

*

Свържете се с Нас и Нашият екип от професионалисти, ще Ви съдейства максимално

 

Въпроси? Позвънете!

България гр. Правец
бул. Трети март 45
Tel: +359 7133 2212
Tel: +359 877 430 660

 

Открийте ни!

Намерете най-близкият магазин до Вас, който предлага нашите Нерафинирани натурални масла.
Потърсете на картата тук

 

Заявка на продукти!

Свържете се с нашите дистрибутори, на посочените телефони, за да Ви съдействаме максимално бързо.